10 pasi inainte sa pleci la studii in strainatate

10 pasi inainte sa pleci la studii in strainatate

Te-ai gandit sa pleci la studii in strainatate insa nu esti sigur ce trebuie sa faci astfel incat sa fii pregatit? In situatia ta probabil sunt multe alte persoane, asa ca mai jos poti gasi o lista de pasi care sa te ajute in procesul tau de a deveni student international.

 
1. Strange cat mai multe informatii despre universitate si programul pe care vrei sa-l urmezi
Informeaza-te cat va dura programul pe care vrei sa-l studiezi, consulta topurile internationale pentru a verifica locul universitatii in domeniul pe care ti l-ai ales, afla pe ce se pune accentul la curs, cati studenti internationali vor fi la curs plus alte informatii care-ti vor fi utile acolo. Cel mai usor mod de a afla aceste informatii este direct de la reprezentantii universitatilor, cu care te poti intalni la targuri educationale precum RIUF, cel mai mare targ international de facultati din Europa de Est. Poti participa la eveniment pe 16-17 martie la Bucuresti, pe 19 martie la Timisoara sau pe 21 martie la Iasi, iar inscrierile pentru eveniment se fac aici.
 
2. Afla care sunt criteriile de admitere
Diferite universitati au diferite criterii de admitere (privind notele la bacalaureat/diploma de licenta sau examenele de limba). De asemenea, unele programe de master cer sustinerea unor teste suplimentare precum GMAT sau GRE. 
 
3. Intereseaza-te privind sistemul de notare si cum se realizeaza evaluarea
Vei afla ca la unele cursuri vei da examene, pe cand la altele va trebui sa predai un eseu sau sa predai o lucrare practica. E bine sa stii ce va trebui sa faci pentru a promova. In plus, nu vei mai fi surprins cand vei descoperi ca in Danemarca nota de trecere e 2 sau ca, desi au un sistem de notare asemanator cu al nostru, rareori vei lua o nota mai mare de 8 in Olanda, nota 10 fiind rezervata cazurilor exceptionale. Poti sa afli mai multe informatii despre diferitele sisteme educationale aici.
 
4. Intreaba care sunt costurile estimative de trai
In functie de tara si orasul in care urmeaza sa studiezi, costurile pot varia de la 500 de euro/luna la peste 800 de euro/luna. Tine cont si de faptul ca o parte dintre aceste costuri pot fi finantate prin munca part-time. Chiar daca probabil nu-ti vei gasi un loc de munca imediat, fii perseverent, pana la urma vei gasi slujba care ti se potriveste.
 
5. Informeaza-te privind oportunitatile de munca
Desi Romania face parte din Uniunea Europeana, unele state inca mai cer permise de munca pentru cetatenii romani (pana in decembrie 2013). Afla daca vei avea nevoie de unul si cat de mult va dura sa-l obtii. De asemenea, e bine sa stii dinainte cate ore vei putea lucra si care e salariul minim pe ora, astfel incat sa poti estima cat din costurile de trai le poti sustine singur. Intreaba universitatea daca are un centru care sa te ajute sa cauti un job, atat in timpul universitatii, cat si dupa. Afla care sunt ratele de angajare ale absolventilor universitatilor pe care le vizezi si care sunt cele mai importante parteneriate cu marii angajatori.
 
6. Vezi ce posibilitati de finantare exista
In cazul in care invatamantul nu e gratuit (precum in Scotia, Danemarca, Finlanda, Suedia sau Norvegia), atat universitatile cat si guvernele din diferite tari iti pot oferi imprumuturi sau burse, de pana la 100% din taxa de scolarizare. Intereseaza-te care sunt acestea si daca esti eligibil pentru vreuna dintre ele.
 
7. Uita-te dupa cazare din timp
Cu cat rezolvi dilema locului de cazare mai repede, cu atat mai bine. Unele universitati garanteaza locuri in camin pentru studentii din afara tarii daca aplici pana la o anumita data. Daca nu vrei sa stai in campus, cauta site-uri de oferte de cazare si incearca sa contactezi agentiile. Locuintele cele mai accesibile si interesante se inchiriaza repede. De asemenea, intereseaza-te daca locuinta este mobilata, utilata si daca utilitatile sunt incluse in pret.
 
8. Ia legatura cu studenti (romani) de la universitatea respectiva
Daca plecarea intr-o tara straina te sperie, afla ca sunt oameni care au facut acest pas inaintea ta si te pot ajuta cu o multime de sfaturi privind cele mai bune locuri de cazare, ce cartela de telefon sa-ti iei, unde gasesti cea mai buna mancare sau de unde poti cumpara produse ieftine. Poti sa ii contactezi cautand forumuri dedicate (precum Space.edmundo.ro) sau Romanian Societies (in cazul universitatilor din Marea Britanie). In plus, majoritatea universitatilor prezente la RIUF vin si cu un student roman, care iti poate raspunde intrebarilor tale specifice.
 
9. Asigura-te ca ai toate actele necesare
Inainte sa pleci, fii sigur ca ai cu tine tot ce-ti trebuie. Universitatile iti pot cere anumite acte in original, de exemplu: diploma de bacalureat/licenta si traducerea lor legalizata, rezultatele testului de limba, scrisoarea oficiala de acceptare la universitatea lor sau asigurarea de sanatate. Intreaba universitatea ce acte iti vor fi necesare, atat pentru a te inscrie ca student, cat si pentru permisul de munca (acolo unde este cazul). Ar fi util si sa lasi acasa o procura notariala pentru unul dintre parintii sau prietenii tai, in cazul in care e nevoie sa fii reprezentat legal la banca, birouri de eliberat acte sau in alte locuri.
 
10. Gandeste-te ce o sa faci dupa cursuri
Ca student international te bucuri de o multime de facilitati la universitate (de exemplu un simulator de zbor sau un studio de inregistrare muzica) si in afara ei (precum reduceri la muzee sau alte atractii). Mai mult, vei descoperi ca poti calatori usor si la costuri destul de mici intre tari daca studiezi in Europa de Vest, asa ca ai putea chiar sa-ti planuiesti o vacanta.
 
Nu uita! Multe dintre aceste informatii iti pot fi oferite de catre consilieri educationali, care te pot ajuta in tot procesul de aplicare pentru studii in strainatate, te pot pune in contact cu romani care vor studia la aceeasi universitate ca si tine si-ti pot da sfaturi despre cum sa te descurci mai usor. 
 
Te poti intalni cu consilierii EDMUNDO la RIUF, cel mai mare targ de universitati internationale din Europa de Sud-Est. Aici poti afla informatii personalizate despre studiul in strainatate, poti participa la workshop-uri si seminarii si poti beneficia de oferte si reduceri speciale. In plus, doar la RIUF poti vorbi cu reprezentanti ai universitatilor de top din lume precum MIT (locul 1 in Top QS), Harvard (locul 3 in Top QS), University College London (locul 4 in Top QS), Princeton (locul 9 in Top QS), King’s College London (locul 26 in Top QS) si London School of Economics (locul 69 in Top QS). Cei interesati de participarea la targ se pot inregistra inainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obtinute din participarea la targ. Evenimentul se desfasoara pe 16-17 martie la Sala Palatului din Bucuresti, pe 19 martie la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara si pe 21 martie la Hotel Unirea din Iasi. Detalii pe www.riuf.ro.
Newsletter