5 ani de antreprenoriat in tehnologie in Romania

5 ani de antreprenoriat in tehnologie in Romania

Un articol de Andra Zaharia, Digital Communicator How to Web si TechHub Bucharest

În viață poți avea privilegiul de a arunca o privire “nouă” asupra  unui domeniu o singură dată. E momentul acela în care poți avea o privire de ansamblu fără a fi părtinitor, fiindcă nu ai fost implicat suficient timp pentru a dezvolta o înclinație către anumite aspecte ale domeniului sau altele. De asemenea, este și perioada în care curiozitatea te îndeamnă să asimilezi o mulțime de informații într-un timp cât mai scurt.

Chiar în acest moment favorizant mă aflu acum, încercând să înțeleg și să împărtășesc cu voi povestea unui ecosistem tânăr, aflat în plină dezvoltare, din care sunt onorată să fac parte.

Mai mult de 200 de startup-uri din zona de tehnologie au apărut și s-au dezvoltat între 2008 și 2014 în România, peste 30 dintre ele participând la programe de accelerare din Europa, Statele Unite şi Canada. Aceste numere reflectă însă doar o parte din echipele care lucrează ”under the radar” la propriile produse și startup-uri. Poate că la prima vedere ele nu par nişte numere impresionante, însă dacă revenim asupra datelor cu o privire mai analitică, vom descoperi că unul dintre acest startup-uri a fost cumpărat de Twitter (Summify), unul de către HootSuite (uberVU), unul de către Evernote (Clearly), iar mai puțin de 10% dintre cele ce au atras capital strain și-au încheiat activitatea.

Cifrele dezvăluie și milioane de dolari în investiții (uberVU cu peste $1,5 milioane, Brainient cu $2 milioane, Doctrackr cu peste $2 milioane și MavenHut cu 550.000 EUR), zeci de angajați în birouri din Europa și din SUA și motive de încredere în capacitatea antreprenorilor români de a construi startup-uri de succes. Cu toate acestea, dacă rămânem la nivel de cifre, nu vom avea niciodată oportunitatea de a descoperi esența acestui ecosistem și pârghiile care îl susțin.

Am imprimată foarte puternic în memorie senzația primei participări la How to Web, în 2010. Mediul era complet nou pentru mine, însă aveam acel sentiment unic de a fi martoră la un moment important, care urma să aibă un impact imens asupra celor care erau în sală. Profilul speaker-ilor și poveștile lor m-au marcat prin densitatea ideilor bune, dar mai ales prin capacitatea lor de a transmite acea motivație profund personală care îndeamnă orice antreprenor să depășească orice obstacol pentru a-și realiza visul de a face lumea un pic mai bună.

Între acest moment inițiatic și clipa în care am pășit pe scena How to Web anul trecut pentru a modera evenimentul lucrurile s-au derulat cu repeziciune, atât din perspectiva implicării mele în echipa minunată din care fac parte, dar mai ales în privința evoluției startup-urilor din România.

În 2010, la prima ediție a How to Web,  am strâns cu greu aproximativ 40 de startup-uri care au aplicat la competiția dedicată lor. În timp, numărul de concurenţi a crescut la câteva sute,  răspândiți în toată Europa Centrală și de Est. Astăzi am avut, în aceeași sală, zeci de startup-uri care au venit la o întâlnire săptămânală pentru a asculta o discuție de o oră cu unii dintre cei mai interesanți investitori români.

„Am început How to Web pentru că am crezut că putem contribui la dezvoltarea unui mediu în care tehnologia să înflorească. Însă nu am crezut că voi ajunge în doar 3 ani ca într-o seară de septembrie să mă aflu în aceeași încăpere cu zeci de antreprenori de tech activi. A fost o zi excelentă. Mă duc să beau o bere cu ei!

Bogdan Iordache (Fondator şi CEO How to Web, septembrie 2013)

Iar cea mai bună parte abia acum urmează: prin competiția dedicată startup-urilor organizată în paralel cu How to Web, Startup Spotlight, am descoperit, alături de colegii mei, că numărul echipelor care lucrează la un produs sau la un serviciu propriu în domeniul tehnologiei este mult mai mare decât credeam. De asemenea, calitatea startup-urilor care s-au înscris în 2012 și în 2013 în competiție a crescut exponențial, ceea ce marchează un alt punct important în evoluția ecosistemului: faptul că am trecut de stadiul în care ideea era considerată ca fiind cea mai valoroasă. Este important să înțelegem că:

„Un startup nu este o idee. Un startup este suma dintre o idee interesantă, cîțiva zeci de ani de experiență profesională din partea unei echipei care se apucă de treabă, un risc asumat, bani investiți, capacitatea de a învăța din experiența prin care treci și multe, foarte multe altele.”

Bogdan Iordache (Fondator şi CEO How to Web, septembrie 2013)

Cel mai adesea prin ”trial & error”, antreprenorii români ajung să cunoască și aceste foarte multe alte aspecte care le influențează traiectoria. Drumul pe care îl au de parcurs este unul sinuos, însă beneficiile acestei călătorii inițiatice le va oferi avantaje competitive pe care puțini alți tineri le vor putea avea.

De unde poate începe cineva care își dorește să fondeze propriul său startup sau care ar vrea să facă parte dintr-o asfel de echipă? Ar putea fi utilă o scurtă trecere în revistă a unor aspecte importante aici. Din 2008, an care marchează începutul dezvoltării accelerate a zonei de antreprenoriat în tehnologie la nivel de startup-uri, și până în zilele noastre, s-au coagulat câteva grupuri de antreprenori care au susținut și continuă să se implice în fortificarea absolut necesară a comunității de tehnologie din România.

Ce am descoperit din experiența proprie este faptul că, spre deosebire de alte zone profesionale, ecosistemul antreprenorial este unul în care oamenii se ajută foarte mult unii pe alții. Această cultură a susținerii reciproce depășește bariere legate de mentalități, înclinații și direcții profesionale, aducând împreună minți deschise pentru a genera produse și servicii cu adevărat inovatoare. Personal, cred că acest aspect este cheia întregului ecosistem, fiindcă drumul unui antreprenor este întotdeauna plin de provocări. Am văzut oameni motivându-se reciproc la TechHub Bucharest și ajutându-se unii pe alții în perioadele dificile. Am simțit entuziasmul și bucuria împărtășită când uberVU și-a anunțat achiziția. Într-o comunitate ca aceasta simți că aparții unei mișcări mai puternice decât tine, în care credem cu toții că va transforma modul în care lucrăm și trăim.

Cei care vor să facă primii pași în zona de antreprenoriat în tehnologie din România au acum mai multe oportunități ca oricând: spații de co-working, precum TechHub Bucharest, grupuri de discuții specializate pe diferite zone, evenimente și workshop-uri, precum cele organizate de Akcees, conferințe, cursuri și resurse gratuite oferite de către companii, fie ele startup-uri sau corporații. Ce nu poate oferi nimeni este însă motivația, pasiunea, implicarea și dorința de a învăța. Dar am văzut cu ochii mei că aceste trăsături definitorii nu le lipsesc celor care lucrează pentru a-și modela propria traiectorie.

Silicon Valley are aproape 60 de ani de istorie, 60 de ani de când construiește, cu fiecare startup, cu fiecare accelerator, cu fiecare inginer, un hub care produce companii de succes și oameni excepționali. România are mai puțin de 5 ani de când un grup de pasionați și-au asumat o cauză nobilă: aceea de a pune și România pe harta hub-urilor de tehnologie din Europa și din lume.  Desigur, nu mai avem luxul de a aștepta încă 55 de ani pentru a ajunge la nivelul celor din Statele Unite și, până la urmă, nici nu este acesta scopul. Obiectivul este acela de a stimula tinerii antreprenori să își urmeze visurile. Scopul final este cel de a educa noile generații să creadă mai mult în ele și în capacitatea lor de a realiza produse de succes, care să facă viața utilizatorilor lor mai ușoară, mai frumoasă, mai bună. Poate această concluzie sună a truism, însă adevărul acestor afirmații a susținut echipa How to Web în a realiza, în fiecare an, ceea ce părea imposibil: să facă din România destinația cea mai importantă pentru antreprenorii de tehnologie, în toamna fiecărui an.

Toate acestea nu ar fi fost însă posibile fără implicarea tuturor celor care susţin activ acest efort comun, acelor oameni de excepţie care își dedică resursele pentru dezvoltarea comunităţii. Datorită lor, ecosistemul antreprenorial românesc în domeniul tehnologiei a înflorit în ultimii 5 ani şi continuă să se dezvolte frumos şi să pună România pe harta mondială a antreprenoriatului! Prin TechHub Bucharest, How to Web, Akcees, multe alte organizaţii, precum şi fiecare startup care se alătură comunităţii dezvoltând produse inovative cu impact la nivel global!

Newsletter