Antreprenor de profesie

Stefan SzakalDesigner ca formare, antreprenor ca experiență, strategist de UX (user experience), pasionat de UI (user interface), fan de filme sci-fi şi ușor impresionat de gadget-uri și mașini. Aşa se descrie Ştefan Szakal, antreprenor în serie care a pus bazele numeroase proiecte dintre care cel mai cunoscut până în prezent este X3, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate studiouri de web design autohtone.

Susţine că nu a ales să fie antreprenor ci că antreprenoriatul l-a ales pe el. Totul a pornit încă de pe băncile facultăţii absolvite în Statele Unite ale Americii, unde a început să lucreze ca designer la o companie mică de web development. După ce a revenit în România în 2001 a continuat să colaboreze cu foştii săi angajatori ca freelancer. De la un proiect la altul, recomandare după recomandare Ştefan nu a mai putut face singur volumului de lucru aşa că a făcut următorul pas firesc: a pus bazele unei mici firme de web design care a devenit ceea ce astăzi este X3.

X3 este un studio de design grafic şi interactiv care are specializări multiple şi stiluri eclectice, rămânând însă în zona de studio şi nu de agenţie. „X3 a avut o evoluţie tipică, cu perioade mai bune, altele mai slabe, însă în tot timpul ăsta am avut lângă mine o echipă care şi-a dorit la fel de mult ca mine să facem ceva extraordinar, să demonstrăm că se poate face performanţă reală oriunde te-ai afla în lume atât timp cât îţi doreşti cu adevărat şi eşti dispus sa faci ce trebuie pentru asta”, explică Ştefan, dezvăluindu-ne astfel secretul succesului său.

Călătoria antreprenorială a lui Ştefan nu se opreşte aici. În 2008 a lansat pe piaţa timişoreană un proiect de publicitate indoors de nişă, proiect care a fost închis însă la doar trei luni după lansare. „Eram atât de convins că ideea va funcţiona încât am investit foarte mulţi bani, vreo 6 luni în dezvoltarea aplicaţiei de management şi am refuzat morţiş să includ şi potenţiali parteneri strategici”, spune Ştefan.

Eşecul nu l-a descurajat ci l-a făcut să persevereze. Un an mai târziu lansa Status Pimp, un concept inedit de promovare prin statusuri de IM pornit de la ideea lui Călin Iepure, partener de afaceri cu Ştefan. Noul start-up a fost profitabil şi au reuşit să atragă şi un investitor la finalul anului 2010, însă din cauza unor probleme financiare finanţarea nu a mai venit ducând la închiderea oficială a proiectului în vara lui 2011.

A urmat apoi Space Rabbit, gândit ca partea de development a X3. „În acel moment eram convins că pentru a putea creşte oricare din departamente (design sau development) cel mai bine ar fi să le tratăm ca şi companii independente, cu nevoi şi provocări specifice. Ideea a fost bună, punerea în practică însă mai puţin reuşită – am închis oficial Space Rabbit în toamna lui 2011 prin reintegrarea echipei în X3”, măturiseşte Ştefan.

Tot în 2010 a lansat Ctrl-D.ro, iniţial blogul colectiv al echipelor de la X3, Space Rabbit şi Status Pimp. Un an mai târziu proiectul a fost repoziţionat ca o revistă online despre design, development şi digital, cu o echipă editorială formată din colaboratori externi. Acela a fost momentul în care Ctrl-D a început să capete notorietate, iar proiectul este astăzi o resursă utilă pentru comunitatea căreia i se adresează.

Deşi prima încercare a eşuat Ştefan nu a lăsat deoparte ideea de a pune bazele unui start-up de web development. Ca urmare, în 2012 a lansat [e-spres-oh], proiect care în mai puţin de un an a crescut de la o echipă de două persoane la una de 20.

Ultima iniţiativă antreprenorială a lui Ştefan este TechHub Bucharest, proiect pe care îl consideră o oportunitate extraordinară. „Cred mult în echipa de proiect a TechHub pentru că am colaborat cu succes ultimii doi ani la organizarea How to Web (X3 este mândru să fie partener aici), iar ideea hub-ului este ceva cu care cochetam şi eu de o vreme.”, spune Ştefan.

Pasul următor? Nu este foarte clar şi nu are planuri concrete, însă speră să aducă un TechHub înfrăţit la Timişoara. Până atunci însă vrea să contribuie la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România, aşa că este mentor pentru mai multe start-up-uri care îi cer ajutorul. Ca urmare, a întâlnit frecvent o greşeală majoră pe care o fac tinerii antreprenori: „Văd foarte mulţi tineri care consideră că vor să fie antreprenori, dar de fact nu au idee despre ce înseamnă asta. Ei văd doar părţile bune: independenţă, posibilitatea de a face bani din ce te pasionează şi multe altele. Ce nu se vede este că antreprenoriatul este în primul rând muncă, perseverenţă şi iar muncă. Dacă nu accepţi asta nu ai cum să ai succes”, remarcă antreprenorul. În plus, crede că diferenţa dintre succes şi eşec în afaceri o reprezintă punctul de vedere. „Cel mai mare eşec al meu de până acum a dus la cel mai mare succes. Reciproca este valabilă”, completează Ştefan.

La final, Ştefan le recomandă tinerilor să nu îşi dorească să devină antreprenori. „Să vrea să construiască ceva extraordinar, să facă ceva ce alţii n-au mai făcut, sau să creadă cu încăpăţânare că pot face ceva de sute de ori mai bine ca alţii de până acum. Antreprenoriatul nu este nicidecum o destinaţie sau o profesie în sine (sau cel puţin nu ar trebui să fie). Dacă în aceste condiţii există o idee, să facă tot posibilul să o pună în practică fără bani. Dacă reuşesc asta vor avea un start-up de succes iar finanţările pentru scalare vor urma”, încheie Ştefan.

Newsletter