Antreprenorii cu tehnologii inovatoare pot aplica la RICAP pana la sfarsitul lunii iulie

Antreprenorii cu tehnologii inovatoare pot aplica la RICAP pana la sfarsitul lunii iulie

Termenul de aplicare la Programul de Asistență pentru Comercializarea Inovării din România (RICAP) a fost extins. Pentru a oferi oportunitatea de a se înscrie pentru cât mai mulți inovatori, aplicațiile la program se primesc până joi, 31 iulie 2014.

Aplicația se face online pe www.ricap.ro, iar completarea formularului durează aproximativ 30 de minute.În urma evaluării aplicațiilor, vor fi selectați 15 antreprenori care au dezvoltat o tehnologie inovatoare, fie că este vorba despre energie, bio-tehnologii, agricultură, ICT sau orice alt domeniu tehnologic, pe care RICAP îi va susține să ajungă cu produsele lor pe piețe internaționale.

Ce oferă RICAP antreprenorilor cu produse inovatoare?

RICAP oferă soluții pentru unele dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă inovatorii români: lipsa accesului la capital, a informațiilor despre piețele internaționale pe care vor să pătrundă și a legăturilor strategice la nivel internațional. Prin intermediul rețelei internaționale pe care RICAP o pune la dispoziție, inovatorilor li se asigură oportunități de conectare cu posibili parteneri și de transfer de know-how, iar prin procesul de mentorat unu la unu cu mentori din SUA și din România, se asigură asistență targetată pe nevoile fiecărui inovator pentru a ieși pe piața internațională și a deveni profitabil.

Aflat la a doua ediție, programul a sprijinit deja primii 15 inovatori în eforturile lor de a face tranziția de la laborator către piețe globale. Aceștia au abordat nevoi specifice legate de comercializare internațională alături de mentorii lor: strategii de intrare pe piață, strategii de comercializare, analiza concurenței, pitch-uri, stabilirea de parteneriate și contacte internaționale etc. În plus, au fost create introduceri strategice în SUA pentru inovatorii pregătiți, iar două companii au fost în California unde au beneficiat de întâlniri de business cu posibili parteneri și finanțatori și au primit feedback valoros pentru companiile lor.

“Vizita în Statele Unite a fost unul dintre cele mai importante lucruri care ni s-au întâmplat mie și echipei în ultimii zece ani.” – Alexandru Radovici, Team Lead Wyliodrin.

Toți inovatorii participanți au ocazia de a rămâne membri în rețeaua Larta Institute, una dintre organziațiile de top din SUA în comercializarea inovării, inclusiv după finalizarea programului, ceea ce le permite să beneficieze de o serie de resurse și de contacte pe termen lung.

Mentorat personalizat cu nume sonore din zona de tehnologie

RICAP se adaptează la nevoile fiecărui participant la program, astfel că mentorul român și consultantul american desemnat fiecărui antreprenor în parte au expertiză în industria în care activează antreprenorul și pornesc în primul rând de la obiectivele și nevoile acestuia.

Mentorii români care au participat la prima ediție, alături de consultanții americani, sunt profesioniști cu experiență atât antreprenorială cât și în domenii tehnolologice relevante pentru proces. Andrei Pitiș, profesor, antreprenor, business angel, Norina Boru, antreprenor și consultant cu o vastă experiență în domeniul medical din România și la nivel internațional, Alex Mircea Dascălu, antreprenor și consultant cu o vastă experiență internațională pe piețe tehnologice, Sanda Foamete, education lead la Microsoft, și Florin Talpeș, CEO Bitdefender, au fost cei care au lucrat intens cu primii 15 antreprenori din comunitatea RICAP.

„Mi s-a părut foarte important că antreprenorii români ajung să vorbească cu consultanți din SUA. Un Principal Advisor vine cu o experiență foarte mare, iar credibilitatea lor este cu atât mai importantă (…). RICAP are o poziționare unică în ecosistemul inovării din România“ – Andrei Pitiș, profesor, business angel, președinte ANIS și mentor local RICAP.

RICAP continuă să consolideze rețeaua de mentori pentru a răspunde nevoilor participanților ce vor fi selectați în urmatoarele luni.

Exemple din prima editie

Cei 15 antreprenori care au participat în prima ediție au venit cu propuneri din domenii variate: de la Internet of Things, la software educațional, la filtre pentru depoluarea apelor uzate, sau la sisteme pentru detectarea precoce a cancerului, având însă ca numitor comun inovarea tehnologică. OncoPredict, unul dintre startupurile susținute de program, dezvoltă sisteme neinvazive bazate pe Inteligență Artificială pentru detectarea precoce a riscului de a face cancer, diagnosticul, prognosticul și răspunsul la tratament al acestuia.

„Participarea la RICAP a avut o influență majoră în dezvoltarea produsului pe care ne-am focalizat, dar va avea și asupra celor pe care le avem în curs de dezvoltare. Progresele pe care le-am realizat (…) ne-au depășit cu mult așteptările inițiale.” – Alexandru Floareș, CEO OncoPredict și președinte SAIA

Mai multe testimoniale de la participanții și mentorii RICAP ai primei ediții, precum și studii de caz și informații despre inovatorii participanți în program: http://ricap.ro/blog/

Aplicarea la RICAP se face completând formularul online accesibil pe www.ricap.ro

Newsletter