Carlos Espinal: Sa fii antreprenor e o alegere personala!

Carlos Espinal: Sa fii antreprenor e o alegere personala!

photo (10)Ești în punctul în care trebuie să decizi dacă ești pregătit să porneşti un start-up sau vrei să câştigi experienţă şi să mai înveți ceva înainte să te lansezi pe cont propiu? Iată ce ne sfătuiește Carlos Espinal, Partener Seedcamp, accelerator londonez şi cel mai mare fond de investiţii micro-seed din Europa adresat start-up-urilor web şi mobile.Am stat de vorbă anul trecut cu Carlos şi ne-a spus că a fi antreprenor este o alegere personală, iar o decizie trebuie luată cu multă atenţie și cunoaştere de sine. Primul pas este să înţelegem ce presupune să fii antreprenor şi să ştim ceea ce ne dorim de la viaţă, dacă suntem obișnuiți să trăim în incertitudine, să ne auto-motivăm, să facem lucrurile pentru că ne place ceea ce facem și nu pentru ca vrem să fim remarcați și faimoși, criterii fără de care nu avem cum să reușim lucrând pe cont propriu. Din punctul de vedere al lui Carlos, important este însă să nu spui niciodată „niciodată”antreprenoriatului sau unei cariere într-o companie şi să ai în vedere toate oportunităţile! Până la urmă oricând te poţi întoarce la statutul de angajat şi oricând poţi porni un business!Pentru a ne ajuta în luarea deciziei, Carlos ne recomandă să trasăm un triunghi cu trei puncte diferite în jurul cărora urmează să pivotăm de-alungul carierei: geografie, industrie și rol. Vom observa de-alungul timpului că putem pivota relativ ușor în jurul primului punct, puțin mai greu în jurul celui de al doilea și mult mai greu în jurul celui de al treilea. Cu cât muncim însă mai mult, cu atât toate trei vor deveni mai solide.

De ce alte caracteristici mai ai nevoie pentru a deveni antreprenor? Curiozitate, dorinţa de a învăţa continuu şi de a profita de cursurile şi materialele disponibile online, abilitatea de a te auto-motiva, confortul în lipsa unei structuri. Lista poate continua. La început de drum, majoritatea antreprenorilor nu sunt buni comunicatori, însă asta se dezvoltă în timp. La final, poate cel mai important lucru este să ştii să faci networking – aşa vor veni majoritatea finanţărilor, clienţilor, parteneriatelor.

Cu siguranţă nu există o rețetă completă în urma căreia se poate spune dacă cineva are ce îi trebuie ca să devină antreprenor şi de cele mai multe ori e mai uşor să vezi cine nu ar putea fi antreprenor. În circumstanţe prielnice, oricare dintre noi poate fi antreprenor!

Iar dacă într-adevar decizi să porneşti la drum pe cont propriu, există patru elemente esenţiale care te pot ajuta să ai succes: echipa cu abilităţi complementare şi expertiză în domeniu, produsul, mărimea pieței și beneficiul pe care îl aduce utilizatorilor.

La ce se uită însă un investitor când îi este prezentată o idee de afaceri? Carlos ne spune că pune mare preț pe cât de mult îl entuziazmează idea, cât de folositor este produsul și că este în mod evident atras de produse din industria lui pe care le înţelege şi unde poate aduce valoare adăugată cu propria experienţă.

„Începeţi cât mai repede, învăţaţi să codaţi şi nu vă temeţi să experimentaţi idei noi pentru a inova şi a construi ceva cu adevărat relevant!”, le recomandă la final Carlos tuturor celor care plănuiesc să pornească un business pe cont propriu.

Revenim în curând cu alte lecţii pe care le-am învăţat anul trecut la How to Web! Până atunci însă, rămâneţi alături de noi!

Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 şi 21 noiembrie în Bucureşti. În Cadrul conferinţei va avea loc şi Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.

Newsletter