Ce castig? Experienta!

Ce castig? Experienta!

Am auzit de curând în mod întâmplător o discuţie dintre doi tineri. Primul dintre ei întreba „Vei participa şi tu la simularea de afaceri?”. Răspunsul a venit foarte repede, aproape automat, căutând beneficiile imediate ale unei participări: „Ce-mi iese?”. Fără a sta pe gânduri, primul tânăr a răspuns râzând „Experienţă” şi apoi a continuat „Ce să-ţi iasă mă?! Praful de pe tobe! O să ne distrăm un pic!”.

Dialogul celor doi studenţi m-a pus pe gânduri pentru că reflectă o problemă serioasă de mentalitate. Pentru mulţi dintre studenţi, acumularea de experienţă este similară cu a câştiga „praful de pe tobe”, iar schimbul de replici binecunoscut „Ce câştig?/Experienţă!” a devenit o expresie sarcastică, simbolizând lipsa unui beneficiu.

Şi cu toate astea, nu durează mult până când aceşti tineri nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă sau pornesc propriile afaceri şi eşuează. Motivul? Lipsa de experienţă, aceeaşi experienţă care până nu demult nu valora nimic în viziunea lor.

Departe de a fi lipsită de importanţă, experienţa este un certificat de calitate pentru un tânăr aflat la început de drum, o garanţie a competenţelor sale. Experienţa nu se acumulează de azi pe mâine ci se dezvoltă în timp, prin implicarea activă în diferite activităţi, de la voluntariat la locuri de muncă sau stagii de practică şi până la participarea la evenimente relevante în domeniu.

Experienţa este vitală atât pentru tinerii care îşi doresc o carieră într-o companie şi pentru care constituie un avantaj competitiv, cât şi pentru aceia care vor să pornească la drum pe cont propriu, caz în care experienţa le măreşte considerabil şansele de reuşită. Pentru a oferi tinerilor şansa de a acumula experienţă de calitate, dar şi pentru a-i ajuta să descopere cariera care li se potriveşte, unul dintre proiectele de bază ale Akcees este Career Leader.

Ajuns în prezent la ediţia cu numărul 5, Career Leader reprezintă o punte de legătură între tineri talentaţi şi angajatori de top din diferite domenii şi oferă studenţilor la început de carieră şansa de a „testa joburi” lucrând timp de o zi cu profesionişti din diferite domenii. De la consultanţă sau tehnologie şi până la marketing, banking sau vânzări, Career Leader deschide noi orizonturi pentru studenţii şi tinerii profesionişti dornici să înveţe de la cei mai buni şi să îşi aleagă parcursul profesional potrivit.

Ce se întâmplă la Career Leader? Ei bine, fiecare zi începe cu o prezentare a oportunităţilor de carieră existente şi continuă cu un workshop în care tinerii înţeleg care sunt responsabilităţile unui profesionist în domeniul respectiv şi cum arată o zi de lucru obişnuită. Ulterior, participanţii rezolvă în echipă un studiu de caz aplicat sub îndrumarea experţilor, iar la final aceştia prezintă rezultatele obţinute şi sunt răsplătiţi cu stagii de practică şi premii din partea companiilor prezente la eveniment.

Nu toţi putem fi antreprenori, iar aceia care au acest potenţial au la rândul lor nevoie de experienţă relevantă! Această experienţă poate fi acumulată participând la Career Leader şi interacţionând cu experţi şi profesionişti, reprezentanţi ai unora dintre cele mai apreciate companii din România. Ediţie de ediţie, proiectul aduce în faţa tinerilor din ce în ce mai multe companii din domenii cât mai variate, oferind şansa de a învăţa şi de a câştiga experienţă valoroasă lucrând alături de cei mai buni!

Acest articol a fost publicat în ediţia aniversară a revistei Akcees! 

CL Newsletter

Newsletter