Chimia dintre Catalina si biciclete

Chimia dintre Catalina si biciclete

VZV_1137Cătălina este dovada vie că de prea multe ori planurile noastre nu au nicio legatura cu ce ne aşteaptă. Cum a ajuns o studentă de la colegiul naţional de informatică să studieze chimia şi apoi să decidă că un business cu biciclete este ceea ce îşi doreşte? Ei bine, toate se leagă, iar povestea Spokes este una pe care o asculţi şi îţi dai seama că îţi doreşti să dea rezultate pe măsura aşteptărilor.

Cătălina, care spune despre ea că este cel mai dur critic al său, ne vorbeşte timid dar cu mult entuziasm despre proiectul său şi de împrejurările care au condus-o până în prag de inaugurare a startup-ului pe două roţi. Deşi părinţii erau convinşi că va alege să studieze jurnalismul sau economia, Cătălina i-a surprins cu o alegere neobişnuită, alimentată de dorinţa ca alegerea facultăţii să îi aparţină 100%. „Ca urmare am dat la Chimie şi cred şi azi că a fost o alegere foarte bună, pe care aş repeta-o dacă m-aş întoarce în timp” ne spune Cătălina motivând alegerea ei de influenţa pe care a avut-o profesorul de chimie din liceu, care i-a transmis pasiunea pentru acest domeniu.

În timpul studiilor de licenţă a ales să înveţe o perioadă în Franţa şi, odată deschis apetitul pentru experienţele peste graniţele ţării noastre şi, mai ales, peste cele ale Universităţii Bucureşti, a plecat şi mai departe, în UK, unde a urmat cursurile unui program de masterat în chimia culorii. Experienţele în afară au venit şi cu job-uri pe măsura cunoştinţelor şi aşa a învăţat ce înseamnă cercetarea făcută ca la carte şi punerea ei în practică, deci în producţie.

VZV_1109Colaborările din străinătate i-au adus atât satisfacţii profesionale cât şi un confort material de care a putut profita în căutarea drumului pe care avea să îl urmeze în ţară. Cu toate acestea, uitându-se în urmă, Cătălina spune că „probabil cel mai important aspect din cei cinci ani de studiu a fost că am învăţat să gândesc – să(-mi) pun întrebări, să cercetez şi să abordez problemele într-un mod cât mai raţional”.

În paralel cu studiile şi experienţele profesionale, pasiunea pentru biciclete continua să crească (având bazele bine stabilite din copilărie), să pună stăpânire pe o particică din interesele sale şi din stilul de viaţă. Un articol nu este suficient să descriem peripeţiile pe care o studentă la chimie aflată în Anglia le experimenta în timpul liber, despre cum a început cu o bicicletă împrumutată să frecventeze cluburi de bicilişti, cum speria colegii de birou cu juliturile şi vânătăile căpătate de la aventurile pe două roţi din weekend sau despre cum a ajuns să meargă la cursuri de mecanică pentru a avea grijă de bicicleta achiziţionată ulterior, despre care spune ca este cel mai scump lucru cu care s-a răsfăţat până acum.

VZV_1049Drumul Cătalinei s-a îndreptat uşor către Spokes când a ales să se întoarcă în ţară, în ciuda începutului de carieră promiţător pe care l-a avut în domeniul chimiei în Anglia. Decizia ei i-a uimit şi de această dată pe părinţi, care au întrebat-o de ce ar abandona un astfel de început, însă Cătălina nu a putut exprima în cuvinte motivul propriei deciziei.

„Nu am avut un răspuns logic pentru ei, dar în sinea mea ştiam de ce. Pentru că în viaţa mea venise acel moment în care pur şi simplu am simţit că locul meu este altundeva, făcând altceva, complet nou. Am plecat din zona de comfort către o altă zonă, total necunoscută”, ne povesteşte Cătălina, explicându-ne motivele care au determinat-o să aleagă „antreprenoriatul pe bicicletă”. Căuta de această dată ceva care să o „ţină în priză constant”, după cum însăşi spune, şi care să o ajute să găsească un răspuns la întrebarea „OK! Şi acum încotro??”.

Aşa a ales să devină voluntar într-un magazin de biciclete. „Ştiam că măcar pentru o vreme urma să am o ocupaţie, începeam să cunosc membri ai comunităţii de biciclişti din Bucureşti, deci eram cumva în elementul meu”. Experienţa a fost una deosebită, începând cu colegii prietenoşi până la interacţiunea cu clienţii, care i-a plăcut mult. În plus, şi-a făcut de lucru şi prin service (unde a făcut mai întâi puţină ordine, ca o perfecţionistă în adevăratul sens al cuvântului), şi a început sa „fure meserie” de la mecanic.  

VZV_1018După câteva luni de implicare activă în organizarea magazinului, spiritul antreprenorial (în care încă nu avea suficientă încredere) o îndemna să găsească soluţii mai bune, soluţii pe care le-ar fi ales dacă afacerea ar fi fost a ei. Evident, cei din jur au observat că este potrivită pentru aşa ceva şi au început să facă remarci care i-au deschis ochii către evident: „Măi băieţi, noi râdem, glumim, dar mâine-poimâine Cătălina îşi deschide magazin vis-a-vis de noi cu banii pe care i-a strâns în Anglia şi Franţa”, îşi aminteşte tânara cuvintele proprietarului magazinului la care lucra.

De aici până la Spokes a mai rămas doar un singur pas: cel de a conştientiza că asta este ceea ce îşi doreşte într-adevăr să facă. Spokes reflectă atât viziunea personală a Cătălinei cât şi nevoile clienţilor, un lucru fundamental pentru a reuşi. A realizat un magazin aşa cum şi-l doreau membrii comunităţii. „Spokes este un magazin de biciclete prietenos şi nepretenţios, cu oameni veseli şi relaxaţi, dispuşi să te asculte şi să te ajute cum pot ei mai bine. Este locul în care bicicleta este mai mult decât un obiect, este un instrument care creează poveşti. Vom funcţiona ca o comunitate de prieteni pasionaţi de biciclete, un loc unde toată lumea construieşte”, povesteşte cu entuziasm Cătălina.

Spokes se diferenţiază de competiţie prin câteva avantaje bine definite. În primul rând, prin service pre- şi post-cumpărare: bicicletele şi accesoriile de calitate vin la pachet cu o serie de servicii menite să aducă zâmbete pe buzele clienţilor. Aceştia sunt bineveniţi oricând pentru a sta de vorbă, a primi informaţiile de care au nevoie, a povesti la o cană de ceai sau a viziona „Turul Franţei”. Mai apoi, atelierul de mecanică al Spokes va fi locul în care fiecare piesă a bicicletei va fi tratată cu multă atenţie pentru ca totul să meargă „ca pe roate”.

În plus, Cătalina va avea şi un sistem de buy-back similar celui existent la maşini, însoţit de un magazin online deschis şi pentru vânzările second-hand, care va reduce astfel riscul de a cumpără o bicicletă furată. La reţeta succesului se adaugă şi evenimente Spokes: cursuri gratuite de mecanică şi întreţinere a bicicletei, seri „Bike talks” sau ieşiri de weekend.

Deşi povestea pare să o aibă în centru doar pe Cătălina, pentru ea echipa ei este vitală. „Nu aş fi putut să dezvolt acest business fără sprijinul colegului meu, coleg care îmi este totodată şi foarte bun prieten şi pentru care bicicleta este o adevărată sursă de inspiraţie”, ne spune ea, fără să ne dezvăluie numele lui deoarece vrea să ne surprindă plăcut atunci când o vom vizita.

Există însă şi părţi mai dificile în implementare unei idei de afaceri, aşa că am vrut să aflăm de la Cătălina şi problemele pe care le-a întâmpinat până acum. Tânăra recunoaşte că au existat şi momente dificile, care nu au pus însă ideea în pericol. Un exemplu în acest sens îl reprezintă alegerea platformei de e-commerce, etaptă care a durat mult timp şi a necesitat studiu. Găsirea locaţiei a fost de asemenea o etapă importantă şi dificilă, cu toate că au început căutările cu mai bine de 4 luni înaintea deschiderii. Nu în ultimul rând, finanţarea a fost un aspect care i-a dat ceva bătăi de cap tinerei antreprenor.

„Nu a fost deloc uşor, dar discutând în stânga şi-n dreapta despre afacerea pe care plănuiam să o pornim, am găsit oameni (familie şi prieteni) care să creadă în noi şi să ne susţină la început de drum cu împrumuturi pe care ne-ar fi fost imposibil să le obţinem de la bănci în aceleaşi condiţii. Ţin să mulţumesc tuturor pe această cale, deoarece a însemnat foarte mult pentru mine. Trebuie să mai spun şi că am avut norocul să am un job bine plătit în UK, de acolo venind toate economiile personale”, ne povesteşte Cătălina. În plus faţă de cele menţionate ulterior, au ales să aplice şi la proiectul SRL-D care presupune o finanţare guvernamentală nerambursabilă în valoare de 10.000 EUR pentru tineri, bani pe care speră să îi câştige şi pentru care au început deja demersurile.

Lăsând la o parte dificultăţile, Cătălina este o persoană optimistă, cu un entuziasm contagios. Consideră că lucrurile încep să se mişte mai uşor şi în ţara noastră şi că antreprenoriatul este în plină expansiune în ultima vreme, iar evenimentele numeroase la care poţi participa te pot ajuta să relaţionezi cu oameni din toate domeniile. Aşa am şi cunoscut-o, când a participat la evenimentul de networking Idea Exchange, unde şi-a prezentat ideea de afaceri. Crede că networking-ul este esenţial pentru dezvoltare şi că nu lucrezi cu adevărat dacă nu faci networking. Dovada: de la Idea Exchange a ajuns pe coperta revistei Akcees!

Cătălina crede că trebuie să existe o chimie între un antreprenor şi ideea lui, însă e nevoie de mai mult de atât. A învăţat foarte multe din propria experienţă şi a vrut să împărtăşească aceste lecţii cititorilor care vor să pornească propria afacere. Pentru ea, cea mai importantă este echipa. „Echipa, echipa şi din nou echipa!”, zâmbeşte Cătălina. „Nu le vei şti niciodată pe toate şi nu vei putea să faci totul de unul singur. Chiar dacă porneşti la drum singur, este extrem de important cum îţi alegi oamenii care vor merge mai departe alături de tine”, continuă ea.

Crede că e important să iubeşti ceea ce faci şi să nu porneşti un business doar pentru că trebuie să faci bani din ceva. „Ceva-ul ăla trebuie să te inspire, să te motiveze ca să poţi merge mai departe!”, spune tânăra. În plus, e important să fii sincer: în primul rând cu tine însuţi şi apoi cu echipa ta şi, mai ales, cu clienţii tăi. E foarte important să livrezi întotdeauna ceea ce promiţi.

Cătălina le recomandă tinerilor să înveţe cât de mult poţi: din cărţi, din greşelile tale şi ale concurenţei, din ceea ce alţii fac bine, de oriunde! Mai important decât toate „Fugi de banal şi fă o diferenţă cu afacerea ta! Altfel te vei pierde în mulţime şi vei munci degeaba!”, recomandă tânăra antreprenor.

Pentru viitor, Cătălina are o viziune clară: îşi propune ca Spokes să devină lider de servicii pe piaţa magazinelor de biciclete din Bucureşti. Ştie şi care este drumul pe care trebuie să îl parcurgă ca să ajungă acolo: trebuie să testeze mult la început, să discute în permanenţă cu membrii comunităţii pentru a le identifica nevoile şi a încerca să răspundă cât mai bine acestora şi, nu în ultimul rând să creeze un brand care să câştige încrederea clienţilor. Având în vedere chimia dintre Cătălina şi biciclete, suntem convinşi că succesul nu e departe şi aşteptăm să auzim poveşti frumoase despre un altfel de atelier de biciclete. Spokes, atelierul Cătălinei!

 

Newsletter