Colocviu C.A.E.S.A.R. „Turism in Romania 2030”

Miercuri, 10 iulie 2013, a avut loc primul colocviu C.A.E.S.A.R. dedicat promovarii si dezvoltarii turismului romanesc. Colocviu al Centrului pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R.), intitulat “Turism in Romania 2030”, evenimentul a fost organizat de  Liga Studentilor Romani din Strainatate si Clubul Young Skal si sustinut de Ministerul Economiei.

Evenimentul a avut ca scop identificarea principalelor prioritati de dezvoltare si promovare a turismului in Romania 2030, pornind de la obstacolele cu care Romania se confrunta in acest moment, din perspectiva unui grup de tineri experti in devenire si experti consacrati din domeniul turismului.

La discutiile din cadrul Colocviului au luat parte peste 70 de participanti: antreprenori, cercetatori, reprezentanti ai mediului privat din industria turistica, reprezentanti ai ONG-urilor active in turism, precum si reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor publice cu atributii in reglementarea si dezvoltarea turismului. Timp de 8 ore, acestia s-au concentrat pe identificarea de solutii viabile pentru situatiile cu care tara noastra se confrunta in acest domeniu.

Printre personalitatile din turism care au participat la eveniment se numara: Dragos Anastasiu, Presedinte Eurolines; Razvan Pirjol, CEO si General Manager CIT & Leading Choice Business Counsellors; Antoni Kuhnen, Presedinte AvCo Consulting & Contracting; Paul Marasoiu, Presedinte Romanian Convention Bureau; Cristian Macedonschi, Presedinte Asociatia de Promovare si Dezvoltare a Turismului Brasov; Ion Antonescu, Fondator Marshal Turism; Luminita Fatu, Presedinte Asociatia Partenerilor Diplomatilor Romani; Calin Ile, Manager general Hotel Ibis Gara de Nord; Maria Stoian, Presedinte fondator ANTREC Romania; Traian Badulescu, Vicepresedinte Asociatia Profesionstilor din Industria de Evenimente din Romania; Octavian Arsene, Ministerul Economiei; Gabriela Szabo, Ministerul Tineretului si Sportului; Dragos Raducan, Vicepresedinte Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc.

Colocviul a debutat cu o sesiune festiva in cadrul careia personalitati din turismul romanesc si international au impartasit tinerilor participanti din experienta lor in domeniu, si a continuat cu prezentari, dezbateri si propuneri in patru grupuri de expertiza formate din experti consacrati din industria turistica romaneasca, studenti si absolventi romani din tara si din strainatate, cu experienta si pregatire relevanta in domeniul turismului. Principalele teme abordate in cadrul grupurilor de expertiza au fost Analiza resurselor umane, naturale si culturale ale Romaniei; Mediul de business, tehnologie si infrastructura – factori exponentiali pentru dezvoltarea turismului; Mediul legislativ si proceduri in turism; si Elemente de branding si avantaje competitive ale Romaniei.

Una dintre prioritatile identificate in cadrul dezbaterilor este dezvoltarea educatiei in turism si necesitatea adaptarii programelor de studii la cerintele pietei muncii. Infrastructura, turismul balnear, atitudinea pozitiva fata de turismul in tara noastra, pastrarea si valorificarea traditiilor si a identitatii nationale, au reprezentat subiecte de discutie, de asemenea. Colocviul a generat si idei de proiecte concrete, cu aplicabilitate imediata, in cadrul acestuia constituindu-se si o echipa pentru dezvoltarea unei baze de tratament in localitatea Breaza, judetul Prahova.

Discutiile din cadrul grupurilor de lucru, concluziile dezbaterilor si propunerile identificate vor fi centralizate intr-un raport al evenimentului care va fi deschis sugestiilor opiniei publice si va fi inaintat factorilor cu putere de decizie. „Obiectivul nostru este ca ce s-a discutat astazi sa ajunga pe masa decidentilor si sa aiba un impact concret in dezvoltarea Romaniei, obiectiv pe care am demonstrat de-a lungul a peste 4 ani ca ni-l putem atinge cu succes.”, a declarat Dan Nechita, Fondator C.A.E.S.A.R. si Secretar General LSRS. Voluntarii Clubului Young SKAL cred, de asemenea, in turismul romanesc si isi exprima dorinta de a fi promotori activi ai unei dezvoltari solide si durabile a turismului in Romania.

Evenimentul s-a incheiat cu un cocktail intr-o atmosfera destinsa unde participantii au avut oportunitatea unui spatiu de networking in cadrul caruia au continuat sa dezbata idei si sa stabileasca parteneriate.

Colocviul C.A.E.S.A.R. Turism in Romania 2030 este primul pas in conceperea unei strategii de dezvoltare pe termen lung a industriei turistice, oferind tinerilor pasionati de turism oportunitatea de a se implica in gasirea unor solutii viabile pentru principalele obstacole cu care se confrunta turismul romanesc. Rezultatul final va fi un raport care va cuprinde principalele directii si principii de dezvoltare si promovare a turismului in Romania, pe care expertii tineri si consacrati din tara si din strainatate si le vor putea asuma in egala masura. Aceste directii generice vor fi insotite de recomandari concrete, cu aplicabilitate imediata si vor fi inaintate prin intermediul C.A.E.S.A.R. factorilor cu putere de decizie in domeniul turismului din Romania.

Sponsori: Universitatea Romano-Americana, Accent Travel & Events.

Parteneri logistici: Grand Hotel Continental, Qual Media, Hotel Ibis, WebWise.

Parteneri media: Radio Romania International, Radio Romania Cultural, Radio Transilvania, Romania Pozitiva, Studentie.ro, Stiri ONG, Edu-News, Online Student, Horeca, HRB Expert, Food&Bar, Turism Market, Traveller Magazin, Casa Mia TV, Travel Mix, Agentia de Presa Asii Romani.

Sustinem si ne sustin: Ministerul Economiei, SKAL, Asociatia Partenerilor Diplomatilor Romani, Rotary, Rotaract, CRREDAE, Fundatia Amfiteatru, Asociatia Ecoturism Romania, Succes pentru Romania, Glazeon, Hipo.ro, Inspire, ANOSR, AIESEC, ODAS, USR, Varzaru.eu, Silviu Pal Photography.

Newsletter