Cristi Manole: antreprenoriat, de la teorie la practica

Cristi Manole: antreprenoriat, de la teorie la practica

Cristi Manole: antreprenoriat, de la teorie la practică

L-am cunoscut pe Cristi Manole în urmă cu un an, atunci când a participat la cea de a doua ediţie a şcolii de antreprenoriat Start Me Up. Tânăr student în Scoţia, el ne-a impresionat încă de la început prin curiozitatea sa şi pregătirea solidă în domeniul antreprenoriatului pe care a dobândit-o în timpul facultăţii. L-am rugat să ne împărtăşească şi nouă din experienţa pe care a trăit-o participând Start Me Up şi să ne dezvăluie câte ceva din planurile pe care le are pentru viitor. Vă invităm să citiţi interviul pe care ni l-a acordat!

Akcees: Cine este Cristi Manole? Spune-ne pe scurt povestea ta!

Cristi Manole: Sunt tipul de persoană care caută oportunități în hobby-uri și hobby-uri în oportunități. Ocazional, mă „infiltrez” în locurile mele preferate pentru a afla de ce sunt speciale. Curiozitatea mă aduce în spatele cortinei, în cancelarii, birouri, baruri și bucătării de restaurant. Am plecat din Galați confuz, dar cu ambiție și perspectivă. Acum sunt în Scoţia, unde încerc să îmbin antreprenoriatul cu economia şi programarea.

Akcees: Cum ai ales să aplici la şcoala de antreprenoriat Start Me Up?

C.M.: Deși vara trecută venisem acasă cu scopul de a lua o vacanță de la antreprenoriat în teorie și practică, un anunț în ziar m-a adus la caravana Start Me Up, unde i-am cunoscut pe Șerban și Irina. Am fost plăcut surprins de invitații locali. Lista de la Start Me Up a fost mult mai impresionantă. Am văzut școala de antreprenoriat ca pe o bună oportunitate de a-mi testa cunoștințele însușite la facultate, iar entuziasmul fondatorilor m-a convins pe loc.

Akcees: Care sunt diferenţele între studiile formale în cadrul unei universităţi de profil şi cele din cadrul unui program precum Start Me Up?

C.M.: Un curs universitar bun te face „util”, cu puţin noroc, în patru ani. La final, te decizi dacă ai suficientă educaţie şi cauţi oportunităţi. De obicei, șansele cele mai bune le au cei care au excelat constant pe toată durata. Start Me Up, însă, poate fi un experiment personal mult mai ambiţios. După o săptămână intensă îți creezi propriul noroc – devii îndeajuns de pregătit să convingi un investitor că planul tău de afaceri are potenţial real.

Akcees: Care sunt planurile tale de viitor pe plan profesional? Te vei întoarce în România? Ca antreprenor sau ca angajat?

C.M.: Am două alternative pentru a ajunge la posibilitatea de a porni un startup tehnic. Voi încerca să ajung fie într-o instituție de cercetare de unde voi putea „fura meserie”, fie într-o companie mare unde voi căuta clienți neglijați. Dacă între timp mi se oferă șansa de a lucra în cadrul unui startup promițător, nu voi refuza. În România mă întorc doar ca antreprenor, în căutare de echipă, clienți și colaboratori.

Akcees: Ce domeniu consideri că este cel mai potrivit pentru pornirea unei afaceri, atât ca piaţă, cât şi ca oportunităţi de finanţare?

C.M.: 90% din toate datele colectate vreodată au fost generate în ultimii doi ani. Cine găsește metode pentru alocarea eficientă a resurselor și un plan bun de marketing are deja baza unui startup. Pentru idei de afaceri, compania McKinsey a compilat o listă de 12 domenii de viitor pe care o recomand tuturor. Pentru finanţare şi echipă, evenimentele de tipul Start Me Up sunt un bun început.

Akcees: Care este sfatul tău pentru tinerii care vor să se înscrie anul acesta la Start Me Up?

C.M.: Cine ajunge la Start Me Up va fi pe mâini bune. Veniţi înarmaţi cu entuziasm şi nu vă aşteptaţi la nimic convenţional. Pregătiți-vă întrebări și luați notițe. Încercați să nu veniți cu idei de afaceri preconcepute pentru că riscați să anulați potențialul echipei. Nu sunteți în competiție unii cu alții, așa că nu ezitați să cereți și să dați feedback. Și, cel mai important, pregătiți-vă pentru o săptămână de neuitat.

Newsletter