Cu ajutorul comunitatii crestem idei

Cu ajutorul comunitatii crestem idei

“Protejarea ideii ce stă la baza unui demers antreprenorial este o tendinţă pe care am întâlnit-o foarte des în ultimii doi ani. Fără a neglija importanţa confidenţialităţii, un sfat valoros este cel de a ieşi din zona de confort formată din familie şi prieteni şi a testa ideea şi acel “proof of concept” în rândul potenţialilor utilizatori/clienţi cât mai devreme cu putinţă. Este un proces continuu ale cărui rezultate modelează proiectul înainte să discutăm despre nevoia unui mentor de business sau a unei finanţări suplimentare. În plus, fiecare iniţiator de proiect ar trebui să analizeze de mai multe ori proiectul propriu înainte de a concluziona că banii sunt principala resursă care lipseşte”.

O asociaţie de crowdfunding din Cluj şi-a propus să dovedească faptul că România este pregătită să crească idei creative şi să sprijine inovaţia.

Cătălina Amihăiesi şi-a propus să schimbe faţa României prin proiecte creative. Aşa a luat fiinţă, la finalul anului trecut, Asociaţia Creştem Idei, odată cu aceasta lansând platforma cu acelaşi nume dedicată proiectelor creative din România ce caută finanţare dincolo de metodele convenţionale. “Am descoperit provocarea de a strânge fonduri din surse private pentru diferite proiecte în 2009 când am început să lucrez la Universitatea Babeş-Bolyai, activitatea mea având o componentă de fundraising pentru proiecte educaţionale”, îşi începe tânăra din Cluj povestea. Motivată de valoarea adăugată pe care o oferă peisajului antreprenorial iniţiativele locale şi oamenii pasionaţi de oferirea unor soluţii palpabile problemelor pe care le întâlnesc în jur, Cătălina a decis înfiinţarea asociaţiei alături de alte două prietene, Oana Man şi Judit Katona. Toate trei sunt animate de dorinţa de a schimba în bine România, probabil motorul care le face să dezvolte Creştem Idei în paralel cu joburile zilnice.

“Lansarea crestemidei.ro a fost realizată în decembrie 2012, dupa ce în prealabil am desfăşurat o campanie proprie de crowdfunding pentru a finanţa parţial dezvoltarea platformei. Zecile de donatori de atunci ne-au surprins foarte plăcut, donau pentru că îşi doreau o platformă românească unde să vadă şi să susţină proiecte creative”, adaugă ea.

Un concept destul de nou în industria locală de business, crowdfunding-ul începe să câştige tot mai mulţi adepţi, atât în rândul antreprenorilor care sunt în căutarea unei alternative de finanţare, cât şi a oamenilor interesaţi de susţinerea unor proiecte cu impact social. Dar cum se traduce mai exact acest concept? “Crowdfunding-ul îţi permite să susţii tipărirea cărţii pe care o vrei în bibliotecă, a albumului preferat sau dezvoltarea aplicaţiei care te fascinează. O parte din aceste proiecte nu ar deveni realitate fără sprijinul primit într-o astfel de campanie sau nu ar fi dezvoltate la nivelul la care un grup de donatori le poate ajuta să ajungă. O donaţie sosită la momentul potrivit oferă fiecăruia dintre noi satisfacţia de a contribui la dezvoltarea iniţiativelor ce schimbă comunitatea în care trăim în direcţia pe care ne-o dorim”, explică fondatorea crestemidei.ro.

Acesta din urmă este şi motivul pentru care Cătălina a decis să ducă acest proiect la următorul nivel. Pentru a-i ajuta pe alţi viitori antreprenori, trebuie mai întâi să se dezvolte ea. “Anul 2013 a însemnat pentru mine o intensificare a activităţii crestemidei.ro precum şi mutarea dintr-o universitate într-un accelerator, pentru a învăţa mai mult despre ceea ce înseamnă un start-up, surse de finanţare şi schimbarea pozitivă pe care cred că suntem cu toţii datori să o iniţiem în comunitatea în care ne aflăm”, completează tânăra.

Pentru a beneficia de ajutorul comunităţii create în jurul crestemidei.ro, în esenţă, oricine îşi poate înscrie un proiect oricât de mic sau de mare pe platformă, atâta vreme cât îndeplineşte două condiţii de bază: aduce ceva nou în tema/domeniul pe care le abordează şi are un impact pozitiv în jur, însemnând că generează beneficii care se răsfrâng asupra unui grup mai mare decât cel care a iniţiat proiectul. Donaţiile pentru finanţarea acestor proiecte pornesc de la 10 lei, până în prezent, cea mai mare valoare fiind de 2.000 de lei.

“Alături de crestemidei.ro am învăţat cât de important este să testezi fiecare premisă de la care porneşti în demersul tău de a construi ceva mai bun. Am învăţat că în România există o mulţime de poveşti frumoase, oameni care vor să schimbe mult sau puţin în jurul lor. Am învăţat nu doar că şi la noi se poate, dar că la noi se poate uneori mai bine!”, concluzionează Cătălina.

Newsletter