Descopera antreprenorul din tine la Enterprise You

Descopera antreprenorul din tine la Enterprise You

Dacă unul din cinci tineri este antreprenor, ceilalţi patru au locuri de muncă! Educaţia antreprenorială poate fi soluţia pentru o problemă importantă la nivel european: rata crescută a şomajului în rândul tinerilor. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns alături de alte şase organizaţii din Europa în primăvara anului trecut şi aşa s-a născut Enterprise You, program de training pan-european în cadrul căruia participanţii îşi descoperă pasiunile şi potenţialul antreprenorial şi învaţă care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgă pentru a porni propria afacere.

Dar să începem cu începutul! În luna februarie 2013, am fost invitaţi să participăm la un grup de lucru în Cambridge sub umbrela EU Enterprise Partnership. Şapte organizaţii active la nivel european în domeniul dezvoltării profesionale a tinerilor se întâlneau astfel pentru prima dată pentru a se cunoaşte şi a identifica împreună o soluţie fezabilă pentru diminuarea ratei de şomaj în rândul tinerilor.

La întâlnire au participat membri ai Akcees, Peace Child International, InspirEngage International, Enviu, Innovation Farm, Buzinezz Club şi Ideas Factory, reprezentând cinci state: România, Marea Britanie, Olanda, Grecia şi Bulgaria. Soluţia pentru a combate problema şomajului în rândul tinerilor a fost Enterprise You, un program de training dezvoltat utilizând expertiza şi metodologiile variate ale partenerilor săi, care îi ajută pe tineri să înveţe lucrui noi, să îşi pună în valoare abilităţile şi să îşi transforme pasiunile în afaceri cu potenţial.

Enterprise You utilizează o abordare interactivă şi acoperă 11 module diferite care permit participanţilor acumularea de competenţe cheie şi abilităţi practice pe care le pot aplica ulterior în activitatea lor de zi cu zi. Noţiunile teoretice sunt puse în aplicare prin jocuri şi workshop-uri interactive care au rolul de a scoate tinerii din zona de confort şi de a-i provoca să exploreze noi oportunităţi şi alternative profesionale.

Programul începe cu un modul dedicat descoperirii de sine şi dezvoltării propriului brand personal. În această primă etapă, tinerii îşi descoperă pasiunile şi conştientizează care sunt competenţele şi punctele forte pe care le pot utiliza pentru a-şi dezvolta propria carieră. Abilităţile de leadership sunt următorul punct atins în cadrul Enterprise You, iar jocurile efectuate le demonstrează tinerilor că leadership-ul este mai mult decât o calitate, este o atitudine!

Abilităţile de comunicare sunt esenţiale, aşa că programul conţine un modul dedicat dezvoltării acestora. Astfel, participanţii învaţă cum să comunice eficient cu persoanele din jur şi să transmită mesajele dorite audienţei. Creativitatea nu trebuie nici ea să îi lipsească unui tânăr antreprenor, iar Enterprise You scoate participanţii din zona de comfort şi îi încurajează să gândească în mod creativ şi să găsească soluţii neobişnuite la probleme cotidiene.

O dată atins acest aspect, tinerii învaţă cum să genereze idei de afaceri sustenabile şi cu impact, uitându-se la problemele existente în comunităţile din care fac parte şi încercând să găsească soluţii inovative pentru acestea. Pasul următor este să înveţe cum să verifice viabilitatea acestor idei prin validarea produsului cu clienţii, cercetarea pieţei şi realizarea de analize complexe de business.

Ulterior, participanţii învaţă cum să dezvolte prototipuri pentru ideile lor, fac analize de risc şi învaţă cum să estimeze costurile şi cum să acceseze diferite surse de finanţare pentru a obţine resursele necesare dezvoltării propriilor afaceri. În încheierea programului, ei au şansa de a susţine un „elevator pitch” pentru a prezenta în două minute propria lor idee şi a primi feedback constructiv din partea audienţei.

Visele nu devin realitate fără planuri concrete, aşa că la final tinerii prezenţi îşi fac o listă de obiective pe care vor să le atingă şi îşi stabilesc priorităţile pe plan personal şi profesional. Pentru a păstra nivelul de motivaţie ridicat, Enterprise You încurajează comunicarea continuă. Astfel, beneficiul unic al programului constă în faptul că absolvenţii acestuia din toate ţările partenere devin membrii unei comunităţi internaţionale de tineri pasionaţi de antreprenoriat şi au acces la mentori şi experţi pe domeniile lor de interes, alături de resurse de învăţare şi evenimente relevante pentru dezvoltarea lor ulterioară.

Peste 50 de tineri au participat până acum la cele două ediţii ale programului organizate în România, iar programul Enterprise You numără mai bine de 500 de alumni la nivel european. Datorită feedback-ului primit, programul a continuat să se dezvolte în diferite state membre ale Uniunii Europene, fiind în prezent implementat nu doar în cele 5 ţări reprezentate în EU Enterprise Partnership, ci şi în Spania, Franţa, Italia sau Slovacia. În plus, în lunile care urmează acesta va continua să se extindă atât în vest, cât şi în Europa Centrală şi de Est.

„Enterprise You este un eveniment nemaipomenit, o sursă de inspiraţie pentru mine! Am primit informaţii relevante şi am cunoscut oameni deosebiţi!”, a declarat unul dintre absolvenţii primei ediţii Enterprise You din România.

Impactul programului este demonstrat prin rezultatele membrilor comunităţii: la câteva luni după absolvirea programului, majoritatea participanţilor înregistrează progrese importante pe plan profesional, iar o parte dintre ei pun bazele propriilor afaceri. Enterprise You îi ajută pe tineri să îşi descopere adevărate valenţe profesionale şi să aibă încredere în forţele proprii şi, mai mult decât atât, îi învaţă cum să îşi transforme pasiunea în business şi să pornească la drum pe cont propriu. Cele două ediţii ale programului dezvoltate la nivel naţional s-au desfăşurat în Bucureşti, însă ne propunem să organizăm în viitor noi ediţii în marile centre universitare din ţară pentru a ajunge la un număr cât mai mare de tineri şi a-i ajuta să-şi descopere potenţialul antreprenorial şi să se dezvolte personal şi profesional în direcţia în care îşi doresc!

Acest articol a fost publicat în numărul aniversar al revistei Akcees! Vara aceasta Rompetrol ne ajută să ne îndeplinim obiectivul de a ajunge şi în alte centre universitare. Vă aşteptăm alături de noi la cele două ediţii Enterprise You care vor avea loc la Constanţa (5-6 iunie) şi Ploieşti (12-13 iunie). Participarea la eveniment este gratuită şi tot ce trebuie să faci este să aplici la http://akcees.com/workshop 

Newsletter