Definitia networking-ului: Ana Maria Constantinescu

Ana Maria ConstantinescuAna Maria Constantinescu este o persoană cu o energie contagioasă, mereu prezentă acolo unde se întamplă evenimente legate de inovaţie şi antreprenoriat, cu o sete de cunoaştere care nu şi-a cunoscut încă limitele. Am cunoscut pe Ana la proiectele Akcees unde a participat în nenumărate rânduri, de la Idea Exchange şi Workshop Sessions, până la Career Leader şi, la final, şcoala de antreprenoriat Start Me Up. De vara trecută, Ana noastră este nedespărţită de echipa Akcees, unde astăzi are rolul de Community Manager. Între doua plecări pe la diverse proiecte internaţionale, însă fără să îşi neglijeze facultatea şi misiunea de voluntar pe care o are în Akcees, Ana ne-a răspuns la câteva întrebări:

Akcees: Cine este Ana Constantinescu? Spune-ne pe scurt povestea ta!

Ana Constantinescu: Tânăr voluntar în echipa Akcees şi student la un master în  Managementul Riscului Financiar Internaţional. Sunt un “networker”, şi asta am descoperit în Akcees, îmi plac conferinţele şi sălile pline de oameni valoroşi, visez foarte departe şi într-o buna zi sper să aterizez pe lună. J

Akcees: Am observat că eşti foarte implicată în proiecte internaţionale şi în programe de schimb educaţional pe termen scurt. Ce te-a motivat să rămâi în ţară să studiezi economia, în contextul în care tot mai multi studenţi aleg studiul în străinătate?

A.C.: Nu este o idee la care am renunţat şi încă imi doresc să îmi fac studiile la Londra pe domeniul financiar, dar deocamdată sunt multe lucruri care merită să fie facute aici, iar munca din cadrul Akcees şi masterul la care merg sunt doar două dintre ele. Cât despre studiul aici, eu zic că mai bine înveţi unde poţi colabora îndeaproape cu profesorii până îţi pui bazele într-un domeniu, şi apoi pleci în străinătate. Nu cred, spre exemplu, că un profesor de la Yale sau Berkeley va avea timpul şi răbdarea de a te ajuta aşa cum o face un profesor român, şi slavă Domnului in ASE găseşti profesori nemaipomeniţi care au studiat acolo şi au un fundament foarte bine consolidat.

Akcees: Poveşteste-ne cum ai ajuns să fii atrasă de domeniul antreprenorial şi de ce te-ai înscris la scoala de vara Start Me Up 2012?

A.C.: Cred că antreprenoriatul este ca un virus pe care ori îl ai, ori îl iei de undeva. Şi eu cred că îl aveam dar stătea acolo inactiv, iar Start Me Up mi l-a activat. M-am înscris la Start Me Up pentru că mi s-a părut o şcoală pe care nu o poţi rata imediat ce am citit descrierea despre ce urma să se întample acolo. De obicei cand auzi şcoala de vara te gândeşti la distracţie, nu la speakeri internaţionali, plan de business şi un fel de Arena Leilor live la final, şi mai mult, chiar cu o parte dintre leii aduşi de la TVR. Pentru mine această şcoală de antreprenoriat a fost o mare oportunitate!

Akcees: Ai ales să faci parte din echipa Akcees la scurt timp dupa şcoala de vară SMU. Cum te ajută această experienţă în dezvoltarea personală şi ce vei aplica pe viitor din ce ai învăţat în Akcees?

A.C.: Da! Pur şi simplu voiam să rămân printre oamenii din echipa Akcees odată ce i-am cunoscut prin intermediul şcolii Start me Up. Pe plan personal mă ajută foarte mult să mă dezvolt şi să învăţ să fac lucruri la un nivel înalt de calitate şi profesionalism.

Akcees: Intenţionezi să alegi o carieră ca angajat sau eşti atrasă de ideea începerii unui start-up? Care consideri că sunt avantajele fiecărei dintre opţiuni?

A.C.: Cred că avantajele fiecărei opţiuni sunt subiective pentru fiecare pentru că este important cum îţi măsori tu satisfacţia. Pentru mine este mult mai important să am ceva al meu, creat de mine, oricât de mic ar fi, decât să fiu într-o poziţie importantă într-o companie foarte mare. Ţine foarte mult de aspiraţii şi unde vrem să ajungem fiecare dintre noi, şi să nu uităm că nu avem limite în afara celor pe care ni le impunem singuri.

Akcees: Ne apropiem de cea de-a doua ediţie a şcolii de antreprenoriat Start me Up. Ce sfaturi le dai studenţilor şi tinerilor absolvenţi care vor să se înscrie?

A.C.: Să îşi aducă toate aspiraţiile, ideile şi buna dispoziţie cu ei, va fi o săptămână de lucru zi şi noapte pe baza acestora. Şi cel mai important este că vor fi într-o comunitate relevantă care le va oferi feedbackul de care au nevoie. Nu pot să spun decât: Hai să construim, să iterăm şi să pitch-uim! Mentorii noştri de calibru internaţional vă aşteaptă!

Newsletter