Diana Miron: O poveste animata

eufgdfgAm cunoscut-o pe Diana Gabriela Miron (sau Dee Dee cum îi spunem noi) anul trecut. Participase la un proiect despre antreprenoriat în industrii creative şi îşi dorea să îşi transforme pasiunea pentru design într-un business. A venit aşadar la Start Me Up motivată să înveţe cât mai multe lucruri pe care să le pună mai târziu în practică. Şi asta a făcut!

Diana a lansat recent dianadesign.ro, propriul website, şi a făcut pasul către freelancing. Face ceea ce îi place (web şi graphic design), iar asta o determină să lucreze neobosit pentru a-şi îndeplini visele. Prezenţa Dianei te binedispune, mereu cu zâmbetul pe buze, carismatică şi copilăroasă, însă în acelaşi timp extrem de serioasă atunci când vine vorba despre proiectele ei. Astăzi, Diana se ocupă de design şi în Akcees şi are planuri mare pentru viitor. Ce planuri? Ne spune chiar ea!

Akcees: Cine este Diana Miron? Spune-ne pe scurt povestea ta!

Diana Miron: Bună, Diana este o fată creativă din Piatra Neamţ, studentă în anul 3 la Marketing ASE Bucureşti şi freelance graphic designer – portofoliul meu îl găsiţi pe dianadesign.ro. Sunt pasionată de web, design, inovaţie şi antreprenoriat şi vreau să am propria afacere în care să combin pasiunile mele. Imi place să învăţ continuu lucruri noi şi în viitor vreau să mă specializez pe UI/UX design.

Akcees: Eşti o persoană activă, pasionată de ceea ce face şi mereu cu zâmbetul pe buze. Este pasiunea ta pentru artă şi creaţie motivul pentru care vrei să începi un business propriu?

D.M.: Nu pot să spun că pasiunile mele mă determină să vreau să am propria afacere, ci mai degrabă mediul în care trăim. Am avut experienţa unui job şi am realizat că statutul de angajat nu se potriveşte prea bine personalităţii mele. Cred în antreprenoriat deoarece acesta stimulează cel mai mult economia; ţara noastra are un potenţial mare şi multe oportunităţi în domeniul acesta, trebuie doar să le vezi şi să profiţi de ele. În plus, ca antreprenor faci lucrurile din pasiune şi asta spune mai multe decât dacă te afli în postura de angajat. Antreprenorii au un alt mind-set, sunt deschişi spre nou, flexibili, au iniţiativă şi vor sa evolueze continuu. Pe termen lung nu m-aş vedea decât în postura de antreprenor fiindcă nu aş putea sa fac un lucru care nu îmi place sau în care nu cred, doar pentru că îmi aduce bani.

Akcees: Care sunt avantajele şi  dezavantajele antreprenoriatului din punctul tău de vedere?

D.M.: Eu văd doar avantaje în a fi antreprenor dar s-ar putea să fiu prea optimistă. Antreprenorii lucrează, ce e drept, mai mult, nu au program fix şi nu au siguranţa unui venit constant, însă lucrează pentru ei şi nu pentru altcineva, văd oportunităţi acolo unde alţii nu le văd, creează locuri de muncă şi, cel mai important, aduc plus valoare societăţii, satisfac nişte nevoi, inovează. Desigur, riscurile în a fi antreprenor sunt mai mari dar cred că satisfacţia e pe măsură, mai ales atunci când sunt pasionaţi de ceea ce fac.

Akcees:  Ai participat în 2012 la şcoala de antreprenoriat Start Me Up iar la scurt timp după te-ai alăturat echipei Akcees în calitate de Design Manager. Ce ai învăţat în timpul programului şi ce impact au avut aceste lecţii asupra dezvoltării tale?

D.M.: Şcoala de antreprenoriat Start Me Up a fost cea mai benefică experienţă din punct de vedere al dezvoltării mele personale şi profesionale, m-a ajutat enorm, am învăţat cum să fac un plan de afaceri profesionist şi bine pus la punct, cum să îmi prezint ideea în faţa unui posibil investitor şi cum să imi validez conceptul de business. Cel mai important însă au fost oamenii pe care i-am întâlnit şi relaţiile de prietenie pe care le-am legat în timpul Start Me Up. Am fost un grup foarte compact şi frumos care a generat idei de afaceri extraordinare dintre care unele chiar s-au materializat. Beneficiul pe care Start Me Up mi l-a adus s-a resimţit pe termen lung, nu a fost o simplă şcoală după care fiecare şi-a văzut de treaba lui ci am continuat să lucrăm împreună la idei. Acolo am întalnit cei mai frumoşi oameni care au ajuns să fie unii dintre cei mai buni prieteni ai mei.

Akcees: Ce planuri de viitor ai din punct de vedere al educaţiei şi al perspectivei de angajare/pornirea unui start-up?

D.M.: În viitor vreau să imi continuu studiile şi să mă concentrez pe portofoliul meu, să fiu un designer din ce în ce mai bun. Mai am multe lucruri de învăţat şi chiar cred că în România oportunităţile antreprenoriale sunt foarte multe. Nu exclud posibilitatea unui job, însă în domeniul meu, unde să fac ceea ce imi place şi de care sunt pasionată. Pe termen lung mi-ar plăcea să am un start-up sau să lucrez în echipa unui start-up fiindcă e mult mai frumos să contribui la creşterea unei afaceri şi ai mult mai multe de învăţat decât dacă eşti salariat într-o companie mare. Cred însă că perseverenţa şi munca din pasiune înlocuiesc talentul înnascut şi te duc foarte departe. 

Akcees:  Ce recomanzi tinerilor cu aspiraţii antreprenoriale care vor să aplice anul acesta la Start Me Up?

D.M.: Să “go for it!”. Antreprenorii mari au fost şi ei micuţi la un moment dat, aşa că tinerii nu ar trebui să se sperie, ci doar să înceapă de undeva, să dezvolte ideea de afacere şi să o îmbunătăţească pe parcurs. Să facă doar ceea ce le place, cu pasiune şi perseverenţă, şi să nu îşi piardă niciodată entuziasmul! Chiar dacă vor întampina dificultăţi, de cele mai multe ori acestea se rezolva. Să asculte sfaturile celorlalţi antreprenori dar să le treacă şi prin filtrul propriu de gândire,  să înveţe continuu şi în final să se distreze. Din punctul meu de vedere, relaţiile pe care le păstrezi cu oamenii sunt mult mai importante decat orice lucru material sau afacere.

Newsletter