(Română) Melania Galea: Programator din pasiune

mela„Mulţumesc! Nu pot să-mi exprim mai clar recunoştinţa pentru Start Me Up. Sper să-i revăd pe toţi cei de aici cât de curând. P.S. Fug la tren, 7:30 a.m.”. Aşa a arătat biletul pe care l-am găsit în uşă în dimineaţa zilei de 27 iulie 2012, la finalul primei ediţii Start Me Up. Autorul biletului a fost Melania Galea (sau Mela, pentru prieteni), proaspăt absolvent al şcolii de antreprenoriat. Cu o atitudine caldă şi abilităţi soft rar întâlnite pentru un programator, Melania a lucrat cu ambiţie şi determinare alături de echipa sa pentru a pregăti pitch-ul final pentru Bring the band, o aplicaţie prin care îşi propuneau să permită audienţei să aleagă artiştii favoriţi pe care vor să îi vadă concertând la ei în oraş. Am vrut să o cunoaşteţi şi voi pe Mela aşa că am stat de vorbă cu ea despre antreprenoriat şi planuri sale de viitor.

Akcees: Cine este Melania Galea? Spune-ne pe scurt povestea ta!

Melania Galea: Sunt unul dintre tinerii care vrea să schimbe lumea. Sunt studentă la Informatică la master în Cluj-Napoca, la Babeş-Bolyai. Am absolvit tot facultatea de Informatică din Cluj. Încă din liceu am avut o pasiune pentru domeniul tehnic, am participat la numeroase concursuri şi olimpiade de matematică, alegând Informatica pentru facultate pentru că am simţit că este maniera prin care eu pot să schimb ceva în bine, în societate, pentru mine şi pentru cei din jur.

Am început să fac internship-uri la diferite companii din Cluj-Napoca încă din anul I e facultate pentru că nu voiam să pierd nici o clipă din a-mi urma dorinţa. Cele două internship-uri de la Google Summer of Code pe care le-am făcut şi internship-ul de la Nokia sunt cele care mi-au dat cea mai mare încredere în forţele mele tehnice şi care m-au ajutat să îmi întăresc dorinţa schimbării. Colaborarea cu start-up-ul românesc UberVu m-a determinat să simt satisfacţia unui produs propriu şi m-a ambiţionat să caut mereu idei şi să le pun în practică. Unele sper că vor reuşi. Momentan lucrez pentru o firmă din UK, într-o echipă de research şi inovaţie şi dezvolt aplicaţii pe Android.

Akcees: Eşti studentă în domeniul tehnic şi pasionată de antreprenoriat. De unde această pasiune?

M.G. Încă din liceu îmi doream să urmez o carieră cu un scop. Pentru mine acel scop este schimbarea, impactul pozitiv. Vreau să demonstrez prin propriul exemplu celor din jur că oricine poate să facă orice atât timp cât pune pasiune şi munceşte cu ambiţie. Suntem toţi genii, toţi putem inova.

Akcees: Eşti absolventă a şcolii de antreprenoriat Start Me Up. De ce ai ales să te înscrii şi ce impact a avut asupra ta participarea la eveniment?

M.G.: Am auzit de Akcees din program de internship-uri pe care l-aţi organizat vara trecută cu start-up-uri de excepţie din România şi Germania. Apoi am urmărit programele iniţiate de voi şi am aplicat la Start Me Up pentru a experimenta ceva nou, dar care se potrivea perfect cu dorinţele mele de schimbare. Start Me Up a fost pentru mine o revelaţie. M-am regăsit personal şi profesional, am întâlnit unii dintre cei mai ambiţioşi şi interesanţi oameni de până acum şi am reuşit să păstrez legătura cu unii dintre ei cu care intenţionez să lucrez în proiectele de inovaţie prin care sperăm să aducem un plus de valoare societăţii care ne înconjoară.

Akcees: Ce lucruri pe care le-ai învăţat la Start Me Up le foloseşti în prezent sau crezi că le vei folosi o dată ce devii antreprenor?

M.G.: Cred că unul dintre cele mai importante aspecte legate de antreprenoriat pe care l-am învăţat la Start Me Up este că echipa contează la fel de mult ca ideea. Când voi reuşi să îmi duc proiectele, momentan doar tehnice, spre lumea antreprenoriatului, îmi voi alege cu grijă oamenii alături de care să lucrez.

Akcees: Ai lucrat alături de UberVu, unul dintre cele mai de succes start-up-uri româneşti. Ce a însemnat experienţa UberVu pentru tine?

M.G. Experienţa UberVu a fost una inedită, mai ales pentru că lucram remote din Cluj. Senzaţia pe care ţi-o aduce faptul că şi tu contribui la un proiect pe care ţi-l însuşeşti este de neînlocuit. E mai dificilă însă comunicarea cu o echipă remote. Poate că şi acesta e un aspect important pe care l-am învăţat pentru viitor.

În prezent lucrez ca dezvoltator de Android într-o echipă de research şi inovaţie, o experienţă care mă ajută să cresc profesional, îmi dă libertate de expresie şi îmi permite în acelaşi timp să îmi pregătesc proiectele personale pentru un viitor antreprenorial. O zi de muncă pentru mine e mereu o zi în care descopăr ceva nou în mine, în proiectele pe care le dezvolt, şi care îmi întăresc tot mai mult ambiţiile.

Akcees: Care sunt planurile tale de viitor?

M.G. Îmi place programarea şi voi dezvolta aplicaţii din plăcere. Sper ca toate aplicaţiile pe care le fac publice să determine o schimbare pentru cineva. Eu cred că fac antreprenoriat cu fiecare linie de cod pe care o scriu. Lucrul într-o companie momentan nu mă împiedică să îmi urmez visele, ci din contră, mă ajută. Networking-ul şi schimbul cotidian de idei pe care îl fac cu oameni pasionaţi e benefic. Important este să nu renunţ la planurile mele. Iar dacă vreuna dintre ideile pe care le dezvolt din plăcere şi din necesităţile mele zilnice va reuşi să schimbe societatea la un nivel înalt îi voi dedica bineînţeles întregul meu timp.

Akcees: Ce îi sfătuieşti pe tinerii care se gândesc să aplice la cea de a doua ediţie Start Me Up?

M.G.: Vreau să îi felicit că se gândesc să aplice şi să le spun să nu mai ezite, Start Me Up le va schimba perspectiva asupra lucrurilor nu prin monologuri, ci prin fapte. Totul stă în mintea noastră şi capacitatea noastră de a crede în lucrurile măreţe pe care le putem face. Start Me Up le poate schimba viaţa.

Newsletter