Mentoring Start Me Up cu Dragos Roua

Pentru echipa Akcees saptamana a inceput in forta cu o noua sesiune de mentoring Start Me Up. De data asta mentorul nostru a fost Dragos Roua, „digital nomad” asa cum se auto-proclama si un om de exceptie de la care am invatat multe lucruri frumoase si care ne-a inspirat prin propriul sau exemplu.

Pentru aceia dintre voi care nu stiu, Dragos si-a inceput cariera ca om de radio, inzestrat fiind natural cu o voce potrivita pentru acest lucru. Dupa 7 ani de zile s-a plictisit, asa ca a venit cu o noua idee de serial pe care a implementat-o cu succes la postul de radio la care lucru. Prima sa actiune de antreprenor a fost legata tot de radio: a scris un serial pe care l-a vandut unui post din provincie.

A continuat apoi cu site-ul eclipsa.ro, site realizat pentru a transmite eclipsa totala de soare care a avut loc in vara lui 1999. Acest business i-a asigurat sustenabilitatea financiara necesara pentru a incepe propriile afaceri. A inceput cu Mirabilis, o companie de online publishing, care a fost vanduta cu succes 10 ani mai tarziu. Nu s-a limitat insa la Romania si a construit o companie de succes in Noua Zeelanda, companie care functioneaza cu succes si astazi.

Astazi, Dragos se considera un „digital nomad” – este mereu conectat, iar biroul lui este la Starbucks, intr-un mediu social in care are ocazia sa interactioneze cu foarte multi oameni. Are un blog despre antreprenoriat, dezvoltare personala si motivatie, dragosroua.com, si a publicat pana in prezent 6 carti de dezvoltare personala dintre care 2 au fost traduse in coreeana.

Am fost onorati sa il avem pe Dragos alaturi de noi si sa vorbim cu el mai multe despre antreprenoriat si dezvoltare personala. Am inceput seara cu definitia antreprenorului ca „omul care e gata sa se arunce intr-o piscina goala sperand ca apa va fi acolo cand va avea nevoie de ea. Pe langa skill-uri si competente, toleranta la risc este cel mai important atu al unui antreprenor”.

Intrebat cum faci pentru a crea afaceri globale de succes, Dragos a identificat trei puncte cheie:

  1. Stabilirea unei identitati online
  2. Gasirea potentialilor parteneri la acelasi nivel cu tine
  3. Crearea unei retele de parteneriate care sa te ajute in procesul de vanzare

„E foarte important sa iti stabilesti o identitate online consistenta si in acelasi timp e foarte greu pentru ca astazi oricine poate face asta. Apoi, trebuie sa iti gasesti potentiali parteneri la acelasi nivel cu tine. Riscurile sunt foarte mari aici, iar pe masura ce esti mai vizibil este cu atat mai greu sa stabilesti relatii umane. La final, nu incerca niciodata sa vinzi singur”, ne-a spus Dragos Roua.

Am vorbit apoi despre adaptarea produsului la piata si despre testarea acestuia pentru a te asigura ca raspunde nevoilor clientilor. Nu am ocolit insa nici partea de blogging. „Ca blogger e important sa iti gasesti vocea interioara. Este vorba despre un proces care se deruleaza pe parcursul primelor 100 de articole.”, ne-a spus Dragos.

La final, Dragos ne-a sfatuit sa incercam, sa vedem ce nu merge si sa corectam. „Nu va temeti de ridicol! Intotdeauna veti fi ridicoli atunci cand iesiti din zona de confort – luati exemplul copilului care invata cum sa mearga! Continuati, ramaneti acolo si invatati! Si nu faceti prea multe planuri – o buna parte din imprevizibil este foarte sanatoasa!”

Dragos ne-a dat multe motive sa reflectam asupra activitatilor noastre si am incheiat seara inspirati si motivati sa ducem la capat tot ceea ce ne propunem. Avem cu siguranta teme de gandire pana la urmatoarele sesiuni de mentoring si ii multumim pe aceasta cale lui Dragos pentru intreg sprijinul acordat.

Newsletter