Fondul de investitii de tip seed LAUNCHub cauta startup-uri, Lyuben Belov

Fondul de investitii de tip seed LAUNCHub cauta startup-uri, Lyuben Belov

investorarticlewebAi un start-up digital și vrei să aplici pentru o finanțare? Ai o echipă formată și capabilă să genereze tracțiune şi sunteţi din Europa de Sud-Est? LAUNCHub, fond de investitii bulgar de 9 mlioane de EUR, este în căutare de echipe pregătite să revoluţioneze lumea tehnologiei de astăzi! Mai mult, avem veşti bune pentru tine: la ediţia trecută a How to Web am avut ocazia să stăm de vorbă cu Lyuben Belov, Fondator LAUNCHub, şi am aflat ce caută la start-up-urile pe care le finanţează! Înainte de a vă da însă mai multe informații despre cum să aplicați pentru finanțare, vrem să vă povestim lecțiile pe care le-am învățat de la Lyuben. Lyuben este un antreprenor de success și unul dintre pionierii principali ai internetului în Bulgaria. După ce a făcut un exit cu NetInfo către Sanoma Magazines International în 2008, o tranzacție ce reprezintă cea mai ridicată evaluare realizată în acest sector în Bulgaria, el și-a îndreptat atenția către afacerile digitale din regiunea de Sud-Est şi a pus bazele fondului de investiţii LAUNCHub.

‚După ce înființezi firma lucrurile se schimbă și așa am ajuns să stau de partea cealaltă a mesei. În 2007, am înființat o companie mică de investiții, sprijinind 10 start-up-uri din poziția de investitor.’, spune Lyuben.Apetitul pentru investiții a venit totuși odată cu finanţarea primită din partea Tiger, finanţare pe care a folosit-o pentru a cumpăra alte trei companii, una dintre ele fiind factorul principal care a condus la succesul actual al firmei NetInfo. Astfel a prins gustul a ceea ce înseamnă să investeşti în afaceri cu potențial ce avea o creştere rapidă și deci rentabilitate financiară ridicată. Așa a luat naștere LAUNCHub, fond de investiții care își îndreaptă atenția către afacerile digitale din Europa de Sud-Est. LAUNCHub a investit 2 milioane de Euro în 25 de companii din 5 țări, în principal din regiunea de Sud-Est. În ziua de astăzi, la nivel strategic, fondul bulgar are parteneriate încheiate cu Seedcamp și Mozilla WebFWD. Mai multe informații sunt disponibile aici www.launchub.com.

Am fost curioși să aflăm și despre eșecurile pe care Lyuben le-a întâlnit și ne-a spus din start că nu îi place deloc acest cuvânt pentru că nu ar trebui să i se spună eșec unei nereușite ci mai degrabă proces de învățare.. ‚Pentru mine cel mai mare eșec este să dau greș în a-mi gestiona oamenii, doare să nu fii în stare să construiești o echipă, să nu reușești să o motivezi echipa, sau să evaluezi un membru al echipei în care ai avut încredere și nu a fost capabil să îți livreze lucrurile cerute. Ca lider al unei companii este job-ul tău să gestionezi toate cele sus menționate!’, ne-a spus Lyuben. Când l-am întrebat la ce se uită când investește intr-un start-up ne-a enumerat trei lucruri: piață, echipă și produs, fiind astăzi unanim de acord cu mulți alți investitori. Cu toate acestea, filosofia lui Lyuben este să se concentreze asupra echipei. ‚O echipă excelentă va fi capabilă să găsească o modalitate de a depăşi cosntrângerea dimensiunilor pieţei şi de a găsi o piaţă mai mare. Dacă membrii echipei sunt focusaţi pe execuţie şi au experienţă în domeniu vor reuşi cu siguranţă să depăşească provocările pe care le vor întâlni în cale”, ne-a spus investitorul.

Ultima întrebare pe care i-am adresat-o a fost ce caută la un start-up? „Pasiune pentru ceea ce fac!”, ne-a răspuns imediat. „Pe lângă asta, caracteristici foarte specifice, o abordare și  strategie de marketing foarte detaliată! În același timp echipele trebuie să știe foarte bine cine sunt clienții lor și de ce fac ceea ce fac pentru ei.”, a continuat Lyuben. Aşadar, echipele susţinute de LAUNCHub se diferenţiază prin coeziunea echipei, pasiune şi pregătirea pe care o au în domeniu.

Vestea bună după cum vă spuneam la început este că LAUNCHub se bucură să anunțe deschiderea celei de a patra sesiune de aplicații de cereri de finanțare pentru start-up-uri digitale. Toate echipele din Europa de Sud-Est care vor să dezvolte tehnologii disruptive in sectorul tehnologic digital sunt încurajate să aplice aici. Deadline-ul pentru trimiterea aplicaţiilor este 3 noiembrie!

Punctul culminant al selectării start-up-urilor pentru obţinerea unei finanțări oferite de LAUNCHub constă într-un eveniment Long-Weekend de patru zile. Acesta are loc la sfarșitul lunii noiembrie în Sofia, iar echipele finaliste vor beneficia de coaching și mentorat și vor avea șansa de a-și prezenta ideile pentru a obține capital de tip seed. Echipele câștigătoare vor primi finanțare de 200.000 EURO în schimbul unei părți din capital și vor participa în programul de mentor-lead LAUNCHub din Februarie 2014.

Revenim în curând cu alte poveşti pe care le-am cules anul trecut la How to Web! Până atunci însă, rămâneţi alături de noi!

Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 şi 21 noiembrie în Bucureşti. În Cadrul conferinţei va avea loc şi Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.

Newsletter