Idea Exchange: Dezvoltarea unei comunitati in jurul produsului tau

Idea Exchange: Dezvoltarea unei comunitati in jurul produsului tau

O comunitate puternică in jurul produsului tau te poate ajuta sa il dezvolti mai repedi si sa castigi mai multi clienti. Care sunt insa pasii pe care trebuie sa ii parcurgi ca sa ajungi acolo? Despre asta am discutat in luna aprilie la o noua editie Idea Exchange care i-a adus in fata audientei pe Daniel Dragomir (Co-Fondator şi CEO TechHub Bucharest), George Lemnaru (Co-Fondator şi CEO Green Horse Games) și Mircea Căpăţînă (Co-Fondator şi Marketing Manager Smart Bill)
Am vorbit despre beneficiile pe care le ai atunci când faci parte dintr-o comunitate, despre felul în care trebuie să interacționăm cu utilizatorii produsului nostru și, nu în ultimul rând, despre modul în care trebuie să acționăm atunci când vrem să ne pornim propria afacere. Discuţiile au fost moderate de colega noastră Irina Scarlat (Co-Fondator şi Vice-Preşedinte Executiv Akcees).
Care sunt beneficiile pe care le ai atunci când faci parte dintr-o comunitate? În primul rând faptul că ai ocazia să interacţionezi în mod direct cu persoane care au preocupări şi pasiuni similare cu tine. Asta te ajută să primeşti feedback relevant şi obiectiv şi, mai mult decât atât, să înveţi în permanenţă atât din propria experienţă, cât şi de la oamenii din jur.
Apartenența la o comunitate este un lucru natural: unele persoane pot lucra la un potențial maxim într-o corporație, în timp ce alții își pot pune ideile în aplicare mult mai bine atunci când lucrează într-o agenție sau într-un mediu mai puțin formal. Cel mai important este să îți cunoști foarte bine scopul, să te interesezi ca să îți dai seama daca acea comunitate este cea din care îți dorești să faci parte sau nu, iar apoi lucrurile vor veni de la sine.
„Foarte rar am făcut compromisuri. Drept urmare sfatul meu este să vă asumați greșelile, să testați și să vă permiteți să luați o decizie diferită. Este foarte important să aveți libertatea de a schimba oricând deciziile pe care le luați”, a spus George Lemnaru, Co-Fondator și CEO Green Horse Games.
Atunci când vine vorba despre comunităţile formate în jurul produsului nostru, modul în care interacționăm cu utilizatorii are un rol foarte important, iar produsul este cel care comunică în mod constant cu utilizatorul. De aceea, este necesar să cerem feedback de la utilizatori, fie interacţionând cu ei în mod direct, fie utilizând instrumentele disponibile online. Cu toate acestea, este important să înţelegem relevanţa opiniilor respective în raport cu obiectivele noastre generale.
Dacă vrem ca afacerea pe care o pornim să se bucure de succes, trebuie să avem grijă la orice detaliu încă de la început, deoarece bazele constituie un punct decisiv în dezvoltarea acesteia. „În primul rând, să nu porniți o afacere pentru bani! Fiți obiectivi cu voi înșivă, nu vă mințiți singuri, concentrați-vă toată atenția asupra ceea ce faceți și validați-vă ideile punând întrebări”, ne sfătuiește Mircea Căpăţînă, Co-Fondator şi Marketing Manager Smart Bill.
Un alt sfat vine din partea lui George Lemnaru, Co-Fondator și CEO Green Horse Games: „La nivel de gestiune a clienţilor, nu încercați să îi faceți pe toți fericiți; la nivel personal, încercați cu timpul să deveniți mai buni în ceea ce faceți ca să nu vă fie greu mai târziu, în cazul în care veți vrea să schimbați ceva. La început trebuie să faceți compromisuri foarte mari pentru ca mai apoi, după ce veți descoperi ceea ce vă place cu adevărat, să vă mutați focusul pe rezultate. De asemenea, nu uitați că cel mai important lucru pe care îl aveți este timpul, așa că nu ezitați să investiți în viitorul vostru”.
„Antreprenorii trebuie să fie puternici și foarte echilibrați. Este indicat să lucrați într-o companie înainte de a porni la drum pe cont propriu pentru a acumula experiență profesională și, de asemenea, trebuie să fiţi pasionaţi de ceea ce faceți pentru a trece peste momentele grele. Trebuie să fie un echilibru între business și pasiune”, a adăugat Daniel Dragomir, Co-Fondator şi CEO TechHub Bucharest.
La început de drum, nu mulţi tineri ştiu cu adevărat ceea ce le place să facă. Cum găsim drumul pentru a vedea ceea ce ne place? Încercând! „Este important să nu fiți dezamăgiți de faptul că prima încercare nu a fost așa cum v-ați așteptat voi să fie. Trebuie să vă asumați responsabilitatea și să învățați să nu dați vina pe alții pentru ceea ce vi se întâmplă. Oferiți-vă luxul de a refuza ceea ce nu vă place”, a completat George Lemnaru, Co-Fondator și CEO Green Horse Games.
Trebuie să conștientizăm faptul că pornirea și conducerea unei afaceri necesită mult timp dedicat și pasiune pe măsură. Pentru ca afacerea să aibă succes, trebuie să ne concentrăm și să ne structurăm cât mai bine orele petrecute pentru dezvoltarea acesteia. Chiar dacă rezultatele vor apărea mai târziu, este necesar să fim echilibrați și să posedăm tipul de personalitate și atributele necesare unui antreprenor pentru a demara și a conduce o nouă afacere.
Seara de networking s-a încheiat cu o sesiune de pitching, unde participanții au avut ocazia să iși prezinte propria idee de afacere și, mai mult decât atât, au primit feedback atât din partea invitaților și din partea celorlalți participanți la eveniment.
Seria de evenimente Idea Exchange continuă miercuri, 28 mai, la TechHub Bucharest. De data aceasta vorbim despre programele de (pre-)accelerare şi modul în care acestea ne ajută să ne creştem afacerile, iar pe scenă vor urca Monica Obogeanu (Program Manager How to Web MVP Academy & Startup Spotlight) si Cristi Badea (Co-Fondator Mavenhut). Discuţiile vor fi moderate de Claudiu Vrînceanu, Redactor Şef Wall-Street.ro. Te aşteptăm şi de această dată alături de noi aşa că nu uita să te înscrii la http://akcees.com/idea

Newsletter