Ingineria antreprenoriatului: interviu cu Liviu Cadariu

Ingineria antreprenoriatului: interviu cu Liviu Cadariu

Liviu Cadariu este un tânăr sucevean de 22 de ani, care îşi doreşte să poată aduce o schimbare în mediul în care trăiește. Pasionat de inginerie, el studiază în prezent la Warwick University, UK. Pasiunea pentru antreprenoriat a moştenit-o din familie, iar acum încearcă să găsească cel mai bun mod de a combina ingineria şi antreprenoriatul într-o afacere. Până atunci însă, se implică activ în diferite activităţi şi aşa a ajuns să organizeze Warwick Apprentice, program de educaţie antreprenorială pentru tineri.

L-am cunoscut în urmă cu doi ani, atunci când a participat la prima ediţie a şcolii de antreprenoriat Start Me Up, program care „m-a determinat să ies din zona de confort și să mă aventurez într-o nouă experiență”. După săptămâna petrecută la Predeal, Liviu a învățat să fie mai dezinvolt, mai curios, şi a înţeles că dezvoltarea unui startup nu este uşoară, însă, „odată ce reușești să îți asumi responsabilitatea de a merge mai departe atunci când întâmpini dificultăți, descoperi că ești capabil să realizezi lucruri extraordinare”.

Tot la Start Me Up Liviu a realizat că, atunci când intenționezi să pui bazele unei afaceri, cea mai importantă este echipa alături de care pleci la drum: „volumul de muncă poate fi copleșitor, însă, dacă ai oamenii potriviți în jurul tău, orice obstacol poate fi depășit”. Astfel, sfatul său pentru orice tânăr antreprenor este să se înconjoare de persoane competente, capabile să depună acel efort suplimentar de care este nevoie în momentele dificile.

Mai mult decât atât, pe lângă cunoștințele de business pe care le-a acumulat, Liviu ne spune că experiența Start Me Up l-a determinat să meargă mai departe, motivându-l să creeze el însuși ceva pentru comunitatea din care provine. Astfel, a ales să organizeze la rândul său un eveniment destinat studenților pasionați de antreprenoriat din universitatea sa.

Warwick Apprentice, proiect construit pe modelul emisiunilor televizate The Apprentice, a reușit să atragă peste 100 de participanți care au concurat, în echipe, pentru un premiu de 1000 de lire. Probele de concurs au fost concepute astfel încât să testeze cât mai multe calități și aptitudini pe care trebuie să le aibă un antreprenor: eficiența în negociere, abilitățile de vânzare şi comunicare, și, nu în ultimul rând, capacitatea de a lucra în echipă și de a descoperi și exploata noi oportunităţi pe piaţă.

Pentru Liviu, poziția de project manager al Warwick Apprentice a fost una dintre cele mai complexe experiențe de până acum. Organizarea proiectului a necesitat un efort susținut din partea întregii echipe și a adus numeroase provocări și situații limită care au fost depăşite până la final printr-o comunicare excelentă în interiorul echipei.

Rugat să ne explice dacă există vreo deosebire între proiectele din domeniul antreprenoriatului desfășurate în Anglia și în România, Liviu ne spune că, în Anglia, evenimentele de acest gen subliniază faptul că „a fi un bun antreprenor” nu reprezintă o abilitate de sine stătătoare, ci înglobează dezvoltarea pe mai multe planuri a individului. „Din ce am observat, în ultimii ani, educația antreprenorială non-formală din România s-a dezvoltat exponențial, iar tinerii pot alege dintr-o plajă diversă de proiecte. Dacă se va pune accent pe acestă abordare și se va încerca dezvoltarea multilaterală a tinerilor participanți, consider că educația antreprenorială din România va avea mult de câștigat.”, completează tânărul.

În viitor, Liviu plănuiește noi experiențe inedite, căutând în permanență să găsească modalități prin care poate aduce o schimbare în jurul său. Vara aceasta va pleca în Uganda, acolo unde, alături de alți studenți și profesori, va contribui la îmbunătățirea calității vieții localnicilor, prin eficientizarea sistemelor de producere a energiei electrice. Apoi, va încerca să colaboreze cu câteva startup-uri din Europa, pentru a acumula și mai multă experiență pe plan profesional, dar își dorește și să lucreze, pentru câtva timp, în mediul antreprenorial din Statele Unite.

Deşi momentan locuieşte în străinătate, Liviu este convins că într-un final va reveni în România, pe care o consideră „adevărata sa casă”. Spirit antreprenorial, el îşi propune să folosească experienţa şi cunoştinţele acumulate pentru a porni propria afacere şi, mai mult decât atât, pentru a contribui la dezvoltarea societăţii româneşti în ansamblul său.

Povestea lui Liviu poate fi povestea ta! Înscrie-te acum la cea de a treia ediţie a şcolii de antreprenoriat Start Me Up şi învaţă de la cei mai buni cum poţi să îţi transformi ideea într-o afacere de succes!

Acest articol a fost publicat în numărul aniversar al revistei Akcees din februarie 2014!

Newsletter