LSRS iti spune din nou „Hai Acasa!”

Studiile în străinătate au devenit în ultimii ani o reală alternativă la sistemul educativ românesc și o posibilitate la care din ce în ce mai mulți tineri se gândesc în ceea ce privește formarea lor academică. Aceasta este o realitate îmbucurătoare în perspectiva unei diversificări a profilelor profesionale și a competențelor viitorilor profesioniști ai României. Odată cu această deschidere a orizontului educației se pune, din ce în ce mai des, problema migrației acestor tineri valoroși care, din motive diverse, decid să rămână în străinătate.

Unul din obiectivele majore ale Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) este sprijinirea acestor tineri care pot contribui la dezvoltarea României. „Hai Acasă!” este un proiect care are drept public țintă tinerii cu experiență de studii în străinătate. Programul este una dintre inițiativele LSRS care vizează readucerea în țară a tinerilor ce-și doresc să se întoarcă în România și sprijinirea integrării lor pe piața muncii din țara noastră.

Cred ca un eveniment special de cariere pentru studenții din străinătate este oportun pentru că acesta răspunde unei  provocări importante pentru România, și anume exodul creierelor. Plecarea la studii în străinătate are, incontestabil, avantaje excepționale pentru viitorii profesioniști. Important este să răspundem inteligent la acest fenomen cu oportunități reale și atractive de valorificare a experienței acumulate peste hotare în țara noastră. Cred că România are nevoie de acești tineri înalt calificați mai mult decât ne putem imagina. Prin evenimente de cariere de acest fel, le putem face mai ușoară revenirea în țară”, spune Maria-Magdalena Manea, coordonatorul proiectului.

Ajuns la cea de-a doua ediție, „Hai Acasă!” încearcă să aducă alături studenți și absolvenți cu experiență academică internațională și companii cu strategii de recrutare și menținere a personalului care pun accentul pe competențe demonstrate academic, care valorizează reputația instituțională a universităților de peste hotare și care sunt determinate să investească, pe termen lung, în tineri cu potențial. Este vorba, în egală măsură, de angajatori care, prin activitatea specifică, pot valorifica din plin experiența lingvistică și competențele dobândite de tineri peste hotare.

Organizarea unui eveniment de acest fel începe să devină o tradiție, chiar dacă rămâne o provocare. Experiența anului trecut a arătat că atât tinerii vizați cât și angajatorii care au luat parte la proiect sunt deosebit de receptivi la această inițiativă. Este unul dintre motivele pentru care credem în importanța creării unei continuități a acestui program.

„Hai Acasă!” se va desfășura în perioada mai-iunie 2013 și va avea două componente: evenimentul de cariere ce se va desfășura pe 22 iunie la București și o platformă online care va fi activă înainte de eveniment și care va reuni oportunități profesionale disponibile pe piața românească pentru studenți, absolvenți și tineri profesioniști.

Pe termen mediu și lung, obiectivele proiectului sunt curajoase. Pe de o parte, este vorba despre sprijinirea unui număr cât mai mare de tineri cu studii peste hotare să inițieze colaborări cu angajatori de încredere. Pe de altă parte, este vorba despre transmiterea unui mesaj puternic de încurajare a studenților și absolvenților români din străinătate față de perspectiva revenirii în țară ca alternativă viabilă pentru un parcurs profesional.„Hai Acasă!” este un „proiect de suflet”, după cum îl caracterizează Maria-Magdalena Manea, și aceasta pentru că reușita unui astfel de eveniment nu constă numai în detaliile strict organizatorice, ci și în crearea unui sentiment de încredere în posibilitățile pe care România le poate oferi acestor tineri valoroși.

 „Hai Acasă!” este un eveniment de cariere destinat studenților și absolvenților români cu studii în străinătate. Anul acesta, „Hai Acasă!” se va desfășura atât online (pe o platformă interactivă mobilă), în perioada 8-22 iunie, cât și offline, în data de 22 iunie, la București.

„Hai Acasă!” se bucură de susținerea Ministerului Educației Naționale, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului Tineretului și Sportului, Ministrului Delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turismși Ministrului Delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Newsletter