In arena – povestea Mavenhut

In arena – povestea Mavenhut

Cum ştii când demersul tău antreprenorial are succes? Când produsul tău câştigă aprecierea celei mai mari reţele de socializare din lume, primeşti finanţare de peste o jumătate de milion de euro şi câştigi vreo şase dintre cele mai importante premii ale industriei în care activezi.

Vorbim, desigur, despre Bobby Voicu, Cristi Badea şi Elvis Apostol, echipa din spatele Mavenhut, creatorul Solitaire Arena şi, din aprilie, a Mahjong Arena, primele jocuri de acest gen pe care le poţi juca acum împotriva unui adversar.

Deşi Cristi şi Elvis mai avuseseră o încercare antreprenorială – Farender Games, un studio de jocuri, ocazie cu care l-au cunoscut pe Bobby – , doar Bobby avusese mai multă experienţă în acest domeniu. În principiu, de la 12 ani a început să facă de toate: a vândut casete video, calculatoare, a avut o firmă de imobiliare şi a reprezentat Yahoo în România. Deşi, după cum admite chiar el, rata de succes a businessurilor anterioare a fost de 1 la 15 – o afacere reuşită la 15 eşecuri – nu a luat niciodată în considerare ideea de a renunţa. Tocmai de aceea, crezul său este că un antreprenor trebuie să înceapă cu ceva, orice. “În timp va învăţa tot ce are nevoie ca să poată susţine o afacere”.

Au ajuns la Startup Bootcamp Dublin dintr-o întâmplare. Obosit după o perioadă dificilă, Bobby tocmai hotărîse să îşi ia un an sabatic. Deşi asta presupune să nu participe la evenimente, nu a putut refuza invitaţia unui prieten la How to Web, cel mai important eveniment dedicat antreprenoriatului şi tehnologiei din Europa de Sud-Est. Acolo l-a cunoscut pe Eoghan Jennings care l-a convins să vină la Startup Bootcamp Dublin, program de accelerare din Irlanda.

Dar să nu care cumva să credeţi că succesul se câştigă uşor! Le-a fost necesar un an celor trei tineri – şi foarte multă muncă (scris cod, rescris cod, găsit şi fixat bug-uri) – pentru a ajunge de la 0 (nu aveau nici măcar o idee clară în momentul în care au fost invitaţi la Startup Bootcamp Dublin) la rezultatele de azi: Solitaire Arena are peste 700.000 de utilizatori lunari activi, în timp ce Mahjong Arena se îndreaptă spre 200.000 de utilizatori lunari activi. “Startup Bootcamp ne-a oferit atât posibilitatea de a ne concentra trei luni pe un singur proiect, cât şi acces la investitori şi contacte de business în afara României”, povesteşte Bobby Voicu, unul dintre cei trei cofondatori.

Tot de How to Web se leagă şi anunţul legat de finanţarea pe care au obţinut-o. În noiembrie 2012 au fost acceptaţi la Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare pentru start-up-uri organizat în paralel cu conferinţa. Acolo au câştigat premiul pentru cel mai bun pitch şi tot acolo, pe scena principală, Bill Liao, VC SOS Ventures, a anunţat investiţia de 550.000 EUR încununând astfel 1 an de muncă şi eforturi supraomeneşti.  Uitându-se înapoi, Bobby spune că începutul a fost cel mai dificil. “Încă nu eram siguri dacă ideea noastră va avea succes. Ulterior, când am început să prindem tracţiune, nu au mai apărut momente cu adevărat dificile, doar probleme obişnuite de business”, spune el.

Care sunt paşii următori pentru Mavenhut? Ei bine, nu se opresc aici şi îşi propun să scoată noi jocuri având o structură similară cu cele existente. În plus, îşi doresc să îmbunătăţească în permanenţă experienţa utilizatorilor. Nu se gândesc încă la exit. E prea devreme, iar prioritar pentru ei este să construiască o afacere cu potenţialul de a face un exit. Văzând parcursul lor de până acum, nu ne îndoim că vor ajunge acolo. Cel mai probabil curând!

Newsletter