Razvan Girmacea: Antreprenor prin puterea exemplului

Razvan Girmacea: Antreprenor prin puterea exemplului

Când eram copil, răspunsul la întrebarea „Ce vrei să te faci când creşti mare?” a inclus, pe rând, doctor, pictor şi arhitect. Dacă l-aş fi cunoscut pe Răzvan Girmacea, cu siguranţă aş fi visat să devin antreprenor. Dar timpul nu e pierdut!

Determinat şi ambiţios, Razvan Girmacea a urmat modelul mamei sale, antreprenor, şi pus bazele mai multor proiecte de-a lungul timpului. A început prima afacere la 17 ani şi a lucrat în paralel ca programator din anul II de facultate. Banii obţinuţi ca angajat îi reinvestea în proiectele dezvoltate şi îl ajutau să fie independent financiar. Vorbeşte cu lejeritate de numărul impresionant de proiecte lansate (peste 30), iar pasiunea sa pentru antreprenoriatul online este contagioasă.  Dintre proiectele dezvoltate până în prezent cel mai cunoscut este Edukid.ro, magazin online de jucării pentru copii care a fost cumpărat de un jucător important pe piaţa locală.

A urmat Monitor Backlinks, start-up care se adresează afacerilor online şi specialiştilor SEO. La doar câteva luni după înfiinţare, proiectul a fost acceptat la Startup Spotlight, competiţie adresată celor mai performante start-up-uri din regiune şi organizată în cadrul How to Web, cel mai important eveniment despre antreprenoriat şi tehnologie din Europa de Sud-Est. A reuşit să îl convingă pe Bill Liao, VC SOS Ventures, aşa că a primit o finanţare seed de 50000 EUR; până în acel moment dezvoltase proiectul cu fonduri proprii.

Investiţia primită este însă nu doar o reuşită, ci o responsabilitate care aduce cu sine noi provocări. Astăzi Monitor Backlinks îşi desfăşoară activitatea în România şi reprezintă efortul colaborativ al unei echipe de 8 oameni din ţară şi străinătate.  Cei peste 14 000 de utilizatori la nivel mondial au însemnat automat o creştere a nivelului competiţiei pe piaţa pe care activează compania. Razvan şi-a definit însă foarte bine segmentul de piaţă abordat, astfel încât să existe un echilibru perfect între nevoile consumatorilor şi oferta MonitorBacklinks.  Acest lucru a presupus şi renunţarea la unele funcţionalităţi care ar complica produsul prea mult pentru utilizatori. La final, important pentru Razvan este să creeze un produs simplu de utilizat, adaptat cerinţelor şi nevoilor consumatorilor.

Succesul MonitorBacklinks se datorează în foarte mare pare viziunii lui Razvan, care avut întotdeauna în prim plan scopul proiectului – să răspundă nevoilor publicului ţintă. El a înţeles importanţa rezolvării unei probleme reale a utilizatorilor finali, în detrimentul impunerii unor soluţii nerealiste. În plus, este de părere că un produs  său serviciu aduce un plus de valoare utilizatorului final în momentul în care acesta este dispus să plătească pentru acel produs sau serviciu.

Crede cu tărie în muncă în detrimentul norocului, iar succesul înregistrat cu Monitor Backlinks poate fi explicat atât de experienţa lui Razvan în domeniu şi de pasiunea pe care o pune în proiectele dezvoltate, cât şi de volumul mare de puncă pe care antreprenorul îl depune pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea permanentă a produsului.

Priveşte în mod realist şi obiectiv afacerile online şi nu este adeptul extremelor, aşa că nu recomandă tinerilor să îşi dea demisia pentru a înfiinţa o afacere. „E bine să încerci să dezvolţi afaceri, dar nu trebuie să rişti foarte mult fiindcă sunt foarte multe lucruri pe care nu le ştii la început şi pe care nu le iei în calcul. Când eşti tânăr ai foarte mult timp de investit, foloseşte-l ca să înveţi cât mai multe lucruri teoretice şi practice!”, recomandă antreprenorul.

Razvan Girmacea reuşeşte, prin puterea exemplului propriu, să ne motiveze să acţionăm. Nici clişeele uzuale – mediul antreprenorial din România, lipsa educaţiei antreprenoriale, lipsa timpului şi a resurselor financiare nu mai reprezintă motive valide. „Toţi antreprenorii din lume au provocări, doar că diferite.”, încheie tânărul. Astfel, succesul devine condiţionat doar de muncă, determinare şi pasiune.

Newsletter