Sebastian Maraloiu: Naivul care schimbă lumea

Sebi MaraloiuL-am cunoscut pe Sebastian Maraloiu anul trecut, atunci când a participat la şcoala de antreprenoriat Start Me Up. Hotârît să facă lucrurile să se întâmple, Sebastian s-a remarcat în faţa antreprenorilor şi investitorilor invitaţi prin determinarea sa de invidiat. Nu e de mirare că un an mai târziu a devenit fondator al propriului start-up, alături de Manu pe care l-a întâlnit la evenimentul de networking Idea Exchange. Împreună, cei doi au dezvoltat YouReply, o platformă de întrebări şi răspunsuri, şi aşteaptă în prezent răspunsul de la Startup Chile, program de accelerare la care au aplicat recent. Am stat de vorbă cu Sebi despre avantajele şi provocările antreprenoriatului şi vă invităm să citiţi rezultatul discuţiilor noastre:

Akcees: Ai îmbinat până acum experienţa în regie, creaţie, marketing şi PR. Cum ai ajuns la concluzia că vrei să fii antreprenor şi de ce?

S.M.: Toate domeniile în care am lucrat până acum au avut mai mult sau mai puţin legătură cu ideile, iar antreprenoriatul este modul ideal de a-ţi pune ideile în practică. Ca antreprenor trăieşti intens fiecare pas al afacerii, iar satisfacţia e maximă. Puţine lucruri în viaţă se compară cu experienţa unui start-up pornit de la zero.

Pentru că nu ne naştem antreprenori, o influenţă importantă în alegerea făcută au fost evenimente antreprenoriale la care am participat anul trecut. Acestea mi-au deschis ochii pentru domeniu şi mi-au confirmat că există o reţetă a succesului în antreprenoriat. Aşa că, fără să stau prea mult pe gânduri, am decis să plec în căutarea ei.

Akcees: Anul trecut ai participat la şcoala de antreprenoriat Start Me Up. Ce lucruri învăţate acolo le foloseşti zi de zi în viaţa ta de tânăr antreprenor?

S.M.: Am învăţat multe lucruri la Start Me Up, dar unul dintre ele îl consider esenţial: faptul că am prezentat pentru prima dată o idee în faţa unor potenţiali investitori. Ca antreprenor, fiecare zi este un mare pitch. Fie că îţi prezinţi ideea unui potenţial client, unui investitor, unui jurnalist sau echipei. De fiecare dată trebuie să reuşeşti să convingi, să inspiri sau să motivezi.

Akcees: Lucrai la dezvoltarea unei idei de business care s-a născut în timpul şcolii de antreprenoriat Start Me Up când ai identificat alături de partenerul tău o nişă pe piaţă. Aşa s-a născut YouReply, o platformă socială de întrebări şi răspunsuri care a pornit cu o investiţie de 50$ şi a ajuns la 14000 utilizatori. Cum v-a venit ideea YouReply şi cum vreţi să evolueze proiectul?

S.M.: Nu aş zice că a fost o nişă ci pur şi simplu o oportunitate. Formspring, una dintre cele mai mari reţele de socializare de întrebări şi răspunsuri a anunţat că se va închide. Având în vedere faptul că mulţi dintre utilizatori nu îşi doreasu ca reţeaua să se închidă, am reacţionat imediat la nevoia creată. În momentul de faţă suntem în căutarea unei nişe pe care să ne specializăm. Cel mai probabil vom trece prin mai multe etape, iar prima dintre acestea va fi specializarea pe hobby-uri.

Akcees: Ce dificultăţi aţi întâlnit până acum şi cum le-aţi depăşit?

S.M. Aş prefera să le numesc provocări. Într-un business online provocările sunt la ordinea zilei, mai ales în primele luni de la lansare. Prima provocare a fost să lansăm YouReply în 7 zile. Asta a însemnat că a trebuit să alegem un set minim de funcţionalităţi pe care să le integrăm la început în YouReply. Rezolvarea a stat într-o relaţie foarte strânsă cu utilizatorii care ne-au ajutat să alegem doar cele mai importante componente cu care să începem dezvoltarea şi să prioritizăm următoarele îmbunătăţiri ce trebuie aduse reţelei.

A doua provocare a fost să generăm interes pentru YouReply deoarece nu este de ajuns să construieşti ceva, trebuie ca oamenii să ştie că exişti. Am făcut asta prin discuţii private prin care i-am convins pe utilizatorii cu cea mai mare influenţă de pe Formspring să ne susţină prin a-şi convinge la rândul lor prietenii.

Akcees: Care crezi că sunt secretele unui start-up de succes? Ideea, echipa, finanţarea, sau poate… contextul economic?

S.M. Cu siguranţă secretul succesului este un mix de mai multe elemenete. Totuşi, din punctul meu de vedere, echipa este cea mai importantă. Aici vorbesc de competenţele pe care le are fiecare membru (preferabil complementare), istoricul de colaborare, experienţă, capacitatea de a învăţa din mers şi motivaţia. Dacă echipa este de calitate succesul este mai aproape. Cred asta pentru că, de cele mai multe ori, ideea iniţială suferă modificări considerabile până când un start-up reuşeşte să se impună pe piaţă. Ideile vin şi pleacă, tendinţele pieţei se schimbă, iar o echipă puternică va reuşi să depăşească toate aceste probleme.

Cat despre finanţare, aceasta nu ar trebui privită ca un factor decisiv într-un start-up. Iniţial un start-up se poate descurca şi fără resurse financiare (ceea ce şi recomand), însă devine necesară atunci când start-up-ul confirmă că este necesar pe piaţă şi este pregătit pentru o creştere exponenţială.

Akcees: Ce recomandări le faci tinerilor care vor să pornească la drum pe cont propriu?

S.M.: Le-aş recomanda să citească The Lean Startup, Running Lean şi Customer Development pentru a înţelege cum pot identifica nevoi şi cum pot crea produse sau servicii de care este nevoie cu riscuri minime.

În al doilea rând le recomand să meargă la conferinţe şi evenimente de profil pentru a înţelege cum gândesc antreprenorii de succes, pentru a întâlni alţi tineri pasionaţi de antreprenoriat şi pentru a-şi căuta parteneri de afaceri cu aceleaşi interese.

La final, şi poate mai important decât orice, le recomand să treacă la acţiune. E foarte bine să citeşti şi să mergi la evenimente, dar adevăratul test este să faci cu adevărat ceva, să îţi pui ideile în practică. Doar aşa poţi acumula experienţa de care ai nevoie pentru a reuşi într-un mediu extrem de competitiv cum e cel antreprenorial. Cu siguranţă vor face multe greşeli, dar e foarte important să înveţe din ele şi să meargă mai departe.

Akcees: Ne apropiem cu paşi repezi de cea de a doua ediţie Start Me Up. Ce sfat le dai celor care se gândesc să se înscrie?

S.M. Să nu stea pe gânduri pentru că e o experienţă ce nu trebuie ratată. Start Me Up e un fel de Arena Leilor în care ai 6 zile să găseşti o idee, să o dezvolţi alături de o echipă de tineri entuziaşti şi să o prezinţi în faţa investitorilor. Nu ştiu să existe o şcoală de antreprenoriat mai completă decât Start Me Up în România. Cine nu are o idee de afaceri sigur va pleca de acolo cu una, cei care au o idee îşi pot întâlni acolo co-fondatorii, iar cei care au şi o idee şi o echipă vor învăţa care sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru o afacere de succes. La acestea se adaugă o reţea de oameni pasionaţi de antreprenoriat, feedback, mentorat şi sfaturi de la antreprenori de top.

Newsletter