Smart Bill: Reteta pentru reusita

Smart Bill: Reteta pentru reusita

3d-software-box-smartbill-gestiuneTrei tineri din Sibiu au descoperit cum pot transforma într-un business de succes cunoştiinţele tehnice, o necesitate şi flerul antreprenorial.

Au pornit la drum cu 700 de lei primiţi de la părinţi pentru crearea firmei. Se întâmpla prin 2007. Acum, şase ani mai târziu, Smart Bill, proiectul creat de Radu Hasan, Ioana Hasan şi Mircea Căpăţână, este una dintre cele mai de succes soluţii de facturare de pe piaţa locală şi le aduce tinerilor un rulaj ce se îndreaptă cu paşi rapizi spre o jumătate de milion de euro.

“Ideea dezvoltarii Smart Bill nu a fost imediată, am început ca şi mulţi alţii cu crearea site-urilor web pentru firme din Sibiu şi cu puţin outsourcing. Smart Bill a venit întrucât am simţit noi durerea pe pielea noastră. Nu făceam noi multe facturi la început, dar de câte ori făceam, deşi era teoretic un motiv de bucurie, era în acelaşi timp şi o frustrare, era un procedeu anevoios. Astfel în 2007, odată cu schimbarea legislaţiei, am profitat de moment”, povesteşte Ioana Hasan, unul dintre cei trei cofondatori ai proiectului.

Nu erau la prima încercare în antreprenoriat. Până în acel moment mai fuseseră implicaţi în proiecte diverse: o firmă de curăţenie în Timişoara, un program de generat orarul pentru şcoli sau o platformă de creare a site-urilor fără a fi nevoie de cunoştinţe tehnice. Niciuna dintre ele nu manifestase, însă, potenţialul Smart Bill.

Totodată, pe cei trei parteneri îi leagă o prietenie veche. Colegi de facultate – au urmat cursurile secţei de Calculatoare la Sibiu, iar Mircea a studiat Politehnica în Timişoara. Ioana şi Radu au devenit între timp soţ şi soţie, dar şi parteneri de afaceri. “Radu şi Mircea au ştiut de mult că asta îşi doresc să devină, să schimbe lumea în mai bine. Eu personal nu m-am gândit la calea antreprenoriala. Îmi doream însă să lucrez cu Radu, simţeam că putem face lucruri fumoase împreună”, adaugă ea. La început, programau toţi trei, însă resimţeau nevoia unui partener care să aducă şi cunoştiinţe de business în ecuaţie. “Radu şi cu mine am dezvoltat prima versiune a Smart Bill în 2007, iar Mircea începuse deja cu migrarea spre marketing. Pe parcurs lucrurile s-au aşezat cumva de la sine şi am migrat fiecare treptat spre ce ne plăcea mai mult sau simţeam că ni se potriveşte mai bine”, mai spune Ioana.

Astfel, în acest moment, funcţiile şi rolurile fircăruia sunt foarte bine delimitate, deşi pentru un antreprenor, fişa postului presupune întotdeauna mai multe atribuţii. Radu este CEO-ul companiei, se ocupă de coordonarea celorlalţi manageri, de finanţe şi de strategia de viitor, Mircea este Marketing Manager, se ocupă de tot ce ţine de promovarea Smart Bill, iar Ioana este Product Manager, în esenţă, ea coordonează întreg procesul de dezvoltare de produse Smart Bill.

O formulă de succes dacă aruncăm o privire rapidă la rezultatele companiei. O cifră de afaceri de 300.000 de euro în 2012 şi un rulaj estimat la 400.000 de euro în acest an, precum şi 19.000 de clienţi în acest moment, iar numărul lor ar putea creşte la 23.000 până la finalul lui 2013.

Pentru a ajunge însă la aceste cifre a fost nevoie de multă muncă şi ca tinerii să înveţe din propriile greşeli. “Cred că greşeala cea mai mare a fost lipsa de focus. Voiam să fim cei mai buni la toate şi este foarte greu să tragi la mai multe şi să te menţii în frunte, mai ales când eşti mic şi nu dispui de atâtea resurse. De asemenea am învăţat să ne validăm presupunerile cât mai devreme şi să nu mergem orbeşte înainte pe un drum posibil greşit, consumând timp şi resurse degeaba”, adaugă Ioana Hasan.

Recent, cei trei antreprenori au creat în companie un Board of Advisors, în esenţă, au integrat dezvoltării Smart Bill know-how-ul venit din partea unor oameni de afaceri experimentaţi de la nivel local. Radu Georgescu, fondatorul Gecad, este unul dintre ei. “Know-how-ul lui ne ajută să luăm decizii mai bune, nu trebuie să învăţăm totul prin trial and error. De foarte multe ori am simţit că s-a făcut lumină după ce ne-a explicat punctul lui de vedere sau doar nişte factori de care nu ştiam că există”, mai spune ea.

Să fie acesta primul pas spre un exit? În niciun caz! Cei trei tineri antreprenori au planuri mari pentru viitorul Smart Bill: dezvoltarea unor noi produse şi atacarea de noi pieţe.

DSC_2973

Newsletter