Start Me Up: Idei de afaceri

Start Me Up: Idei de afaceri

Teambuilding.Nu este uşor să găseşti idei de afaceri cu potenţial. Şi mai greu este să gaseşti oamenii potriviţi care care să pună ideile în practică. Din acest motiv suntem foarte mandri de cei 24 de tineri care ne sunt alături la Start Me Up: suntem convinşi că ei sunt persoanele care pot face lucrurile să se întâmple.

Prima zi a Start Me Up a fost dedicată formării echipelor şi generării de idei de afaceri. Povestea zilei de ieri în imagini o găsiţi pe pagina noastră de Facebook.

Am profitat de soarele din Predeal şi am început cu o porţie sănătoasă de teambuilding în aer liber. Participanţii noştri au avut ocazia să se cunoască mai bine şi să lucreze împreună pentru prima dată. Jocul nostru preferat a fost cel în care au fost împărţiţi în echipe de două persoane, iar una dintre sarcini a fost ca unul dintre parteneri să îşi ghideze coechipierul legat la ochi pentru a traversa o cursă cu obstacole pe care am pregătit-o special pentru ei.

Daniel trainingDaniel Ramamoorthy, antreprenor serial, investitor şi consultant pentru start-up-uri, a revenit pentru a doua oară la Start Me Up şi a susţinut prima sesiune de training din cadrul programului. Daniel ne-a vorbit despre antreprenoriat ca metodă de a aduce o schimbare în societate folosing inovaţia şi creativitatea. În acest context, antreprenorii se diferenţiază de celelalte persoane printr-un anumit set de caracteristici care fac parte din ADN-ul lor: tenacitate, inspiraţie, abilitatea de a-şi asuma riscuri şi capacitatea de a munci din greu pentru obiectivele pe care şi le propun.

„Primul pas pentru a identifica idei de afaceri cu potenţial este să identifici o problemă pe piaţă, problemă pentru care tu găseşti ulterior o soluţie inovativă pentru care oamenii sunt dispuşi să plătească”, ne-a spus Daniel. Pentru a genera idei, participanţii noştri au format 6 echipe şi au continuat cu un proces de brainstorming în cadrul căruia au identificat probleme pe care le-au discutat, au generat soluţii şi au ales cele mai bune idei pentru a fi executate.

Worshop OkapiZiua a continuat cu un workshop susţinut de Dana Manolescu (Project Manager Okapi Studio) şi Paul Gergely (Designer Okapi Studio). Invitaţii ne-au vorbit despre generarea de idei de afaceri şi modul în care acestea pot fi transformate în concepte valide de business. „Identificaţi probleme şi rezolvaţi-le! Identificaţi nevoi ale pieţei şi aduceţi valoare adăugată prin produsele şi serviciile pe care le oferiţi. Ignoraţi status-quo-ul şi înlăturaţi constrângerile pe care le întâlniţi în cale”, i-a sfătuit Paul pe tinerii în căutare de idei de afaceri.

Următorul pas este să îţi defineşti viziunea şi misiunea, pentru a şti unde vrei să ajungi. „Trebuie să ştii ce oferi, să fii specific! E important să înţelegi care este publicul tău ţintă şi care sunt caracteristicile persoanelor care sunt dispuse să plătească pentru produsul sau serviciul tău. Asigură-te că oamenii înţeleg ce problemă le rezolvi şi care sunt factorii care te diferenţiază de competiţie. În plus, nu uita să te gândeşti cum faci bani din asta dacă vrei să supravieţuieşti pe termen lung. La final, nu uita să ieşi afară din birou. Într-un start-up nu există fapte concrete în birou, doar opinii pe care trebuie să le validezi cu piaţa”, a completat Dana Manolescu, Project Manager Okapi Studio.

Dana Manolescu şi Paul Gergely le-au recomandat echipelor participante în concurs să îşi dezvolte produse minim viabile: versiuni ale produselor sau serviciilor proprii care conţin doar un set de funcţionalităţi esenţiale, se dezvoltă cu resurse şi timp minim de execuţie şi demonstrează abilitatea antreprenorului de a-şi pune ideile în practică. „Produsele minim viabile trebuie lansate rapid şi trebuie să funcţioneze perfect pentru a spune lucrurile care trebuie despre tine ca antreprenor şi afacerea ta. În plus, produsul minim viabil trebuie să fie uşor scalabil. Paşii următori sunt să te ocupi de partea de design, să dezvolţi, să iterezi, să analizezi şi să îmbunătăţeşti produsul sau serviciul tău în permanenţă”, a concluzionat Dana Manolescu.

PitchingÎn încheierea zilei, echipele participante au avut ocazia să prezinte trei probleme şi trei soluţii valide pentru acestea în faţa unui juriu format din Daniel Ramamoorthy, Dana Manolescu, Paul Gergely şi echipa Akcees. Ei au primit feedback constructiv care îi va ajuta să selecţioneze cea mai bună idee de afaceri pe care o vor dezvolta pe toată durata programului.

La final, nu ideile contează, ci oamenii din spatele lor. Oamenii excepţionali pot repara ideile proaste, însă ideile bune nu pot salva oamenii nepotriviţi. Cei 24 de participanţi Start Me Up au demonstrat faptul că sunt oamenii potriviţi pentru a dezvolta afaceri de succes: ei au lucrat până târziu în noapte pentru a-şi selecta ideile finale, a găsi un nume potrivit pentru proiectul lor şi a-şi alege un motto.

Start Me Up continuă cu ziua dedicată marketing-ului, zi în care cele 6 echipe vor dezvolta planuri de marketing complete pentru proiectele lor şi vor învăţa din experienţele antreprenorilor consacraţi care le vor fi alături. Stay tuned! Revenim cu poveşti frumoase la cald, direct de la Predeal!

Final

Newsletter