Start Me Up: Marketing pentru start-up-uri

Start Me Up: Marketing pentru start-up-uri

Nu e uşor să îţi faci un plan de marketing concret şi să comunici eficient cu publicul ţintă! Pentru o afacere la început de drum este însă foarte important, iar calitatea acestor activităţi influenţează semnificativ şansele de reuşită. Din acest motiv, cea de a doua zi Start Me Up a fost dedicată planurilor de marketing. Tinerii noştri nu au avut o misiune uşoară: pe toată durata zilei ei au dezvoltat planuri de marketing complete pentru propriile idei de afaceri, şi-au definit profilul consumatorului şi au înţeles care sunt cele mai eficiente metode de promovare pentru a ajunge la acesta.

PitchingDupă o noapte de dezbateri şi analize, ziua a început cu prezentările ideilor de afaceri finale care vor fi dezvoltate pe durata programului. Echipele noastre au dezvoltat şase idei de afaceri care rezolvă probleme concrete ale pieţei, au ales un nume pentru propriile proiecte şi un motto. Ideile prezentate sunt:

  • Your social face: companie care oferă sericii de social media companiilor care nu au o prezenţă puternică în mediul online
  • LUT – Learn Unique Techniques: sesiuni de terapie prin ceramică pentru persoanele stresate
  • CeaWASHescu: companie care oferă servicii de spălătorie prin facilitarea accesului studenţilor la maşini de spălat contra cost
  • Top Children: şcoală de bune maniere pentru copii
  • Green country: producător de îngrăşamânt natural utilizând drept materie primă reziduurile vegetale
  • Craftemise: platformă online care connectează meşteşugarii cu amatorii de produse artizanale personalizate

TrainingDaniel Ramamoorthy a continuat cu o sesiune de training despre marketing şi comunicare în afaceri. „Primul pas este să realizezi o analiză completă de marketing şi să identifici cei 5 C pentru afacerea ta: Clienţi, Companie, Concurenţă, Colaboratori şi Context. Ulterior este important să realizezi cu atenţie segmentarea pieţei, să îţi alegi publicul ţintă şi să îţi poziţionezi produsul sau serviciul în mod adecvat.”, ne-a spus Daniel. „Definirea mixului de marketing nu trebuie nici ea neglijată. Este foarte important să ai o imagine clară asupra celor 4P: Produs, Preţ, Plasament şi Promovare”, a continuat el.

Pentru a facilita pregătirea temeinică a prezentărilor pentru ultima zi a programului, Daniel a continuat cu o prezentare despre modul în care ar trebui să arate un pitch. „Cred că fiecare pitch de calitate urmează o structură similară. Reţeta succesului constă în prezentarea informaţiilor într-o succesiune logică pentru investitori: prezentare succintă a produsului, problema pe care acesta o rezolvă / oportunitatea existentă pe piaţă, avantajul competitiv, demo, vânzări, marketing, concurenţă, modelul de business, estimări financiare şi, ultima dar nu cea din urmă, echipa de implementare”, ne-a explicat Daniel.

IrinaColega noastră Irina (Co-Fondator al Akcees, dar şi al Prove PR), a continuat cu o discuţie despre mixul promoţional (publicitate, relaţii publice, vânzări directe, marketing direct sau promoţii). Ea le-a explicat participanţilor faptul că există multiple metode de promovare pe care le pot utiliza pentru afacerea lor, fiecare dintre ele având preţuri şi eficienţă diferită în funcţie de caracteristicile specifice ale produsului sau serviciului pe care îl dezvoltă.

Credem că modelele sunt importante pentru tinerii aflaţi la început de drum şi au puterea de a inspira prin puterea exemplului. De aceea am adus în faţa tinerilor participanţi alţi tineri de succes care au reuşit pe cont propriu şi care au venit la Predeal deschişi pentru a-şi împărtăşi povestea şi lecţiile învăţate pe parcurs. Invitaţii speciali ai zilei au fost Cristian China Birta (aka Chinezu), blogger şi antreprenor online, şi Răzvan Pascu, blogger şi Fondator Travel Communication Romania.

ChinezuCristian China Birta este absolvent de jurnalism, a lucrat în administraţia locală şi centrală, şi a devenit ulterior consultant în comunicare. În 2007 şi-a descoperit pasiunea pentru blogging şi a decis să continue pe acest drum. Astăzi este unul dintre cei mai apreciaţi bloggeri din România şi scrie pe chinezu.eu despre social media, blogging şi antreprenoriat. Este de asemenea implicat în alte proiecte online de nişă, iar în 2011 a lansat Blogal Initiative, o agenţie care dezvoltă campanii pentru bloggeri într-o modalitate inedită.

Cristi ne-a vorbit despre blogging, antreprenoriat şi social media şi ne-a împărtăşit lecţii din propria experienţă. În viziunea lui, una dintre trăsăturile de bază ale unui antreprenor este încăpăţânarea. „Vestea proastă este însă că nu veţi reuşi cu toţii să fiţi antreprenori! Mulţi dintre voi veţi fi angajaţi!”, ne-a spus Cristi. „Important este însă să nu ascunzi niciodată ceea ce eşti tu: te scuteşte de foarte multe dezamăgiri! Fă ceva care să te reprezinte!”, a încheiat el.

Razvan PascuA continuat Răzvan Pascu, tânăr care la 28 de ani este cel mai apreciat blogger pe turism din România şi fondator al Travel Communication România, singura agenţie de comunicare de nişă adresată industriei de turism şi ospitalitate. Răzvan ne-a povestit despre parcursul său profesional, începând de pe băncile şcolii din Brăila, trecând prin două multinaţionale, şi culminând cu activitatea de antreprenor. Succesul lui Răzvan are la bază multă muncă şi el crede că îţi poţi influenţa norocul prin activităţile tale. Astăzi Răzvan face parte din generaţia 30 sub 30, top realizat de Forbes România, şi a câştigat recent o bursă pentru un Executive MBA la WU Academy din Viena.

Nu are modele, însă îi place foarte mult Richard Branson şi urmează sfaturile pe care le-a citit în cărţile acestuia. „Inovează şi creează ceva diferit, având întotdeauna în minte că cel mai important atu al tău este echipa. Nu vei putea reuşi fără o echipă puternică şi e foarte dificil să alegi lângă tine oamenii potriviţi. Fii vizibil şi promovează-ţi compania punându-te pe tine în faţa camerelor! La final, dacă nu îţi place ce faci, nu o mai face!”, ne-a recomandat Răzvan.

A fost o zi plină, atât pentru noi cât şi pentru participanţii noştri, zi care s-a încheiat cu o nouă serie de prezentări ale echipelor. De data aceasta tinerii au vorbit despre profilul primilor clienţi şi modalităţile de promovare pe care le vor utiliza pentru a ajunge la aceştia, şi ne-au prezentat planul complet de marketing la care au lucrat pe durata zilei.

Ziua de mâine este dedicată finanţării afacerii şi am pregătit nişte surprize frumoase participanţilor noştri. Sunteţi curioşi ce anume? Rămâneţi aproape şi revenim mâine cu poveşti!

Group picture

Newsletter