Start Me Up: Planul de afaceri

Start Me Up: Planul de afaceri

Planul de afaceri este o declaraţie oficială a obiectivelor unui business şi a metodelor prin care acestea pot fi atinse. De multe ori, planurile de afaceri sunt prea lungi, sunt actualizate foarte rar şi nu sunt citite decât de cei care le-au scris. Lean Canvass rezolvă această problemă şi concentrează toate informaţiile esenţiale pentru o companie la început de drum într-o singură pagină. În cea de a patra zi a şcolii de antreprenoriat Start Me Up, participanţii au avut misiunea dificilă de a realiza propriile lean canvass-uri pentru afacerile lor. Fotografiile de la eveniment sunt disponibile aici!

TrainingZiua a început cu o sesiune de training în care Daniel ne-a vorbit despre conceptul de lean canvass. Primul pas este definirea problemei existente pe piaţă şi a modalităţilor în care aceasta este rezolvată astăzi, alături de soluţia pe care compania nou înfiinţată o propune. Urmează definirea indicatorilor cheie de performanţă (metricile care vor fi urmărite pentru a înţelege felul cum evoluează business-ul) şi a declaraţiei de valoare adăugată. „E foarte important să înţelegi prin ce te diferenţiezi de competiţie şi care este avantajul tău competitiv, acel lucru care nu poate fi copiat cu uşurinţă de concurenţă”, ne-a spus Daniel.

Definirea clară a publicului ţintă este esenţială pentru o companie la început de drum şi este unul dintre aspectele cheie ale lean canvass. „Gândiţi-vă la categoriile de public pe care le va adresa afacerea voastră, la clienţi şi la utilizatori. Definiţi apoi profilul primelor persoane care vor utiliza produsul sau serviciul pe care îl oferiţi şi, plecând de aici, identificaţi canalele prin care puteţi ajunge cu uşurinţă la acestea”, a continuat el.

Lean CanvassAspectele financiare nu sunt nici ele neglijate în lean canvass. „Primul pas este să vedeţi care este structura elementelor de cost din compania pe care plănuiţi să o înfiinţaţi: care sunt costurile fixe şi care cele variabile. La final identificaţi sursele de venit şi realizaţi o estimare a veniturilor pentru primul an de activitate”, a spus Daniel în încheiere.

Am continuat alături de Bogdan Iordache (Co-Fondator al How to Web şi TechHub Bucharest), care ne-a împărtăşit lecţii din experienţa sa de Program Manager al Springboard IoT (program de accelerare britanic adresat start-up-urilor hardware). Echipele noastre au învăţat astfel cum să pregătească un pitch de calitate. „Un pitch de calitate este succint şi oferă răspunsuri clare la întrebările esenţiale: De ce? Ce? Cum? Cine?. În plus, trebuie să demonstraţi faptul că afacerea este fezabilă, că există o oportunitate şi că dimensiunea pieţei este suficient de mare. Toate astea, alături de o prezentare de calitate şi o echipă credibilă şi pasionată, sunt ingredientele de succes pentru un pitch”, ne-a spus Bogdan.

DragosAm avut onoarea de a-l avea mai apoi alături pe Dragoş Anastasiu, Preşedinte Eurolines şi TUI Travel Center şi investitor în Arena Leilor, care ne-a spus mai multe despre antreprenoriat. „Am construit tot ceea ce am astăzi muncind minim 14 ore pe zi. Antreprenoriatul presupune în primul rând multă muncă. E important să înţelegeţi realitatea şi mai apoi trebuie să vă asumaţi, să faceţi, să vă pese!”, a spus Dragoş Anastasiu. „Pentru oameni cu iniţiativă nu există o ţară mai bună decât România, aşa cum e ea strâmbă! Într-un loc în care standardul este lipsa de profesionalism şi iniţiativă, cei care au aceste valori şi muncesc strălucesc!”, a încheiat el.

Am încheiat cea de a patra zi a programului cu o sesiune de mentorat în care echipele au primit feedback pentru propriile idei de afaceri de la invitaţii noştri speciali: Dragoş Anastasiu, Bogdan Iordache şi Monica Obogeanu (Director Program Startup Spotlight). Motivaţi să îşi transforme visurile în realitate, participanţii noştri au continuat să lucreze până târziu în noapte pentru a­-şi definitiva conceptele de business şi a-şi pregăti pitch-ul. Urmează Demo Day, ultima zi a şcolii de antreprenoriat în care ideile de afaceri dezvoltate for fi prezentate în faţa juriului, iar eforturile vor fi răsplătite cu premii surpriză!

 Group

Newsletter