Vlad Tudose: Tipul de la Puzzled.by

Vlad Tudose: Tipul de la Puzzled.by

Vlad TudoseParcă v-am mai spus că ne mândrim tare de tot cu absolvenţii noştri nu? Pe Vlad l-am cunoscut anul trecut când a participat la şcoala de antreprenoriat Start Me Up. Ne-a impresionat pe toţi, organizatori, participanţi şi invitaţi deopotrivă, cu perseverenţa lui, ambiţia de a duce lucrurile la bun sfârşit şi părerile pertinente pe care le expunea ori de câte ori avea ocazie. Nu ştiam prea multe despre el şi planurile lui de viitor, însă eram convinşi că nu va renunţa şi vom auzi în curând despre el şi proiectele sale. Aşa a şi fost.

Vlad Tudose are 24 de ani, a pus bazele propriului start-up şi a obţinut deja primă rundă de finanţare. E competitiv, ambiţios şi îndragostit de idei simple şi deştepte şi îi place să îşi investească timpul lucrând la proiecte folositoare. Mereu implicat în câte ceva, îi place să aibă mintea ocupată cu lucruri interesante. Am stat de vorbă cu Vlad despre antreprenoriat, iar el ne-a povestit mai multe despre Puzzled.by şi cum a reuşit.

Akcees: Cine este Vlad Tudose? Spune-ne pe scurt povestea ta!

Vlad Tudose: Vlad? Tipul ăla care ne tot ameninţa cu proiectul lui? Întâi am fost un „student ca tot românu’” la ASE, la FABIZ – engleză Faculty of „biznis”. Prin anul 2 m-a lovit realitatea, mi-am dat seama că prea mult bla-bla strică şi că e timpul să fac ceva mai productiv. Aşa am devenit „studentul fără experienţă care caută un job”. Am fost extrem de norocos că am ajuns la Adulmec.ro (şi ei un start-up pe vremea aia), unde am intrat într-un colectiv deosebit şi unde am întâlnit mentori adevăraţi care m-au făcut să mă îndrăgostesc de mediul online şi de oportunităţile sale.

După vreo 2 ani am plecat de la Adulmec şi am devenit „studetul plecat cu bursă afară să facă un master”. Mai precis, am ieşit din zona mea de confort şi am aterizat în Olanda, Rotterdam, unde am studiat Managementul inovaţiei la RSM. Aici mi-am dat seama că e timpul să încep ceva pe cont propriu şi astfel am devenit „studentul ăla care ne tot ameninţa cu proiectul lui”. Astăzi sunt „tipul de la puzzled.by”.

Akcees: De ce ai decis să porneşti propria afacere? Care a fost motivaţia ta?

V.T.: Mi-a plăcut ideea de a fi responsabil pentru viitorul meu şi la fel de mult mi-a plăcut ideea de a lucra la ceva în care cred cu adevărat şi care mi se pare mie foarte interesant. M-am gândit că dacă mie mi se pare foarte interesant probabil mai există lume care ar aprecia produsul şi l-ar folosi cu plăcere. Sună cheesy, dar când stai să te gândeşti că un produs care pleacă de la ideea ta poate fi folositor pentru foarte mulţi oameni e o motivaţie foarte puternică. Plus că era fun, era proiectul nostru, după regulile noastre.

Akcees: Ce înseamnă Puzzled.by şi ce aduce nou pe piaţă?

V.T.: Puzzled.by este o platformă de întrebări şi răspunsuri. Atenţie! Întrebările puse pe site sunt doar întrebări cu variantă multiplă de răspuns şi totodată, ele vine de la oameni normali, ca mine şi ca tine, şi tot ei sunt cei care răspuns la ele. Încerc să pun bazele unei comunităţi care îşi împărtăşeşte opiniile despre diverse subiecte interesante (filme, muzică, filosofie, idei de afaceri, politică, decizii cotidiene, etc), atât într-un mod cantitativ cât şi calitativ, astfel ajutând pe toţi cei care fac parte din această comunitate să facă alegeri mai deştepte (bazate pe inteligenţa colectivă a comunităţii), să-şi satisfacă curiozităţile, sau să-şi testeze ideile de afaceri. Totodată, încerc să ofer utilizatorilor o experienţă bogată pe site, vreau să fie captivaţi, prinşi de interfaţa noastră şi de mecanica „gamificată” a site-ului nostru.

Akcees: Cum ţi-a venit ideea Puzzled.by?

V.T.: Am vrut să testez o dată o altă idee de afaceri şi am vrut să pun o întrebare cantitativă la care să primesc multe răspunsuri pentru a-mi confirma sau infirma ideea. Nu am avut cum. Alternativele erau Facebook (dar nu vroiam să pătez statisticile cu subiectivismul prietenilor mei) sau alte site-uri care fac survey-uri online, le trimit pentru tine, şi trebuie să plăteşti 1$ / răspuns. Nu aveam cum să pun o întrebare pe care să o poată vedea lumea întreagă, să primesc răspunsuri pe care să le filtrez după targetul meu demografic fără să falimentez, aşa că am hotărît să construiesc eu serviciul ăsta.

Akcees: Există o echipă în spatele proiectului? Cum i-ai cunoscut şi cum aţi decis să lucraţi împreună?

V.T.: Bineînţeles că există o echipă. Întotdeauna trebuie să fie o echipă! Cum mi-am dat seama de potenţialul ideii am fugit la Mickey (Mihai Fratu). Pe Mickey îl ştiu de când lucram împreună la Adulmec, iar el mi-a dat încrederea de care avem nevoie, mi-a spus că putem s-o facem. Eram încă la master în Olanda şi am început să-i povestesc şi lui Balazs (Balazs Szatmari), colegul meu şi printre cei mai buni prieteni, şi i-am propus să ni se alăture. Ştiu că sună ca o poveste, dar chiar aşa s-a întâmplat! Aveam deja lângă mine cel mai bun programator şi un strategist excepţional şi mai aveam nevoie de cineva care să facă produsul să arate genial. Aşa ni s-a alăturat Lau (Laurenţiu Lupu), un designer care creează lucruri de care pur şi simplu te îndrăgosteşti. Long story short: aveam ideea, aveam povestea, aveam în cercul meu de cunoştinţe cele mai potrivite persoane cu care să încep la drum.

Akcees: Cum au privit investitorii proiectul şi cum aţi obţinut investiţia iniţială?

V.T.: Investitorilor le-a plăcut produsul şi ideea, cum arată şi „cum se mişcă”. Am prezentat prototipul la o cafea amicală unui investitor american şi am primit pe moment o propunere de investiţie. Până la acel punct am lucrat fără nici un ban, în timpul nostru liver, din pasiune şi din dorinţa de a construi ceva al nostru. Investiţia finală a fost de $50.000 şi a fost făcută de un grup de investitori americani de tip angel.

În momentul în care am acceptat investiţia mi-am dat seama că se vor schimba multe, trebuia să ne organizăm mult mai bine şi proiectul să fie punctul central al vieţii noastre şi nu doar ceva ce făceam din pasiune şi amuzament în timpul liber în speranţă că la un moment dat va deveni ceva mai multe. Trebuia să fim siguri că vrem cu adevărat şi că putem să ne ducem la bun sfârşit viziunea.

Akcees: Anul trecut ai participat la şcoala de antreprenoriat Start Me Up. Ce lecţii ai învăţat acolo pe care le foloseşti în activitatea ta de antreprenor?

V.T.: O lecţie simplă, dar foarte importantă: ca antreprenor la început de drum succesul vine din parteneriatele pe care le obţii. Nu te gândi că la tine nu e cazul, întotdeauna este aşa. Iar cel mai bun mod de a începe cu dreptul în orice parteneriat este să întâlneşti persoanele cheie şi să le abordezi dezinvolt. Cu siguranţă te vor asculta cu interes şi vor dori să te ajute într-un fel sau altul. Ce vreau să spun este că trebuie să fii activ, să participi la evenimente, întâlniri, conferinţe, pentru că doar aici îţi vei putea găsi viitorii parteneri şi le vei putea trimite apoi un mail ca să le spui „Bună ziua, sunt X, ne-am întâlnit la Y, am avut o discuţie foarte interesantă despre Z…”

Akcees: Ne apropiem cu paşi repezi de următoarea ediţie Start Me Up. Ce le recomanzi tinerilor la început de drum care se gândesc să aplice în program?

Start Me Up este un program iniţiator excelent pentru orice persoană care vrea să-şi deschidă propria afacere, aşa că nu te mai gândi atât şi aplică, o să fii mult mai câştigat decât majoritatea prietenilor tăi care stau şi beau bere la terasă. Şi fii tu fără griji, oamenii care aplică aici sunt super deschişi şi lor le place bereau, iar discuţiile care se vor aprinde aici vor fi mult mai interesante. Şi eu am avut îndoielile mele înainte să aplic la prima ediţie, e normal (cred), dar acum consider că a fost o decizie super înţeleaptă care m-a ajutat enorm la început de drum.

Newsletter