WASHescu – mai aproape decat mama!

WASHescu – mai aproape decat mama!

Originar din Braşov, Lucian Dobrotă a ales să înveţe în capitală la un liceu bun, dar care solicita rezultate pe măsură, şi a reuşit întotdeauna să se înconjoare de persoane de la care a avut ce învăţa. Ghidându-se după zicala „If you are the smartest person in the room, then change the room”, el şi-a continuat studiile la ASE Bucureşti, unde studiază Economic şi Finanţe, şi a descoperit că îşi doreşte să devină antreprenor participând la o conferinţă organizată de Business Club. Pasul următor a fost unul firesc: s-a înscris în organizaţie şi s-a implicat activ într-o serie de proiecte care l-au ajutat să se dezvolte profesional.

Lucian a aplicat la şcoala de antreprenoriat Start Me Up şi a primit o bursă pentru a participa la eveniment. Aici, el a dezvoltat alături de echipa sa o spălătorie de haine pentru studenţi care funcţionează în regim self-service. „Este ceva similar conceptelor din străinatate”, ne explică Lucian, „iar pe termen lung dorim să ajungem în cât mai multe cămine. Ulterior, vrem să intrăm şi în spaţii comerciale şi să inovăm în domeniu”, continuă el.

La finalul Start Me Up, echipa lui Lucian a reuşit să obţină susţinerea Cristinei Bâtlan, fondator Musette şi investitor, care i-a oferit susţinerea financiară necesară pentru a-şi pune ideea în practică. „Am participat la numeroase proiecte despre antreprenoriat unde am învăţat multe lucruri din punct de vedere teorecit. Start Me Up însă mi-a oferit oportunitatea de a obţine finanţare de la un investitor şi de a dezvolta efectiv o afacere”, povesteşte Lucian despre experienţa sa.

Cu toate acestea, nu a continuat să dezvolte proiectul împreună cu echipa alături de care a lucrat la şcoala de antreprenoriat. Locuind în oraşe diferite, colegii săi au ales să se retragă, iar Lucian s-a asociat cu Vlad Dinescu, bun prieten şi absolvent, la rândul său, al şcolii de antreprenoriat. „Pot spune sincer că dacă nu era Start Me Up, atât eu, cât şi Vlad am fi avut şanse minime să fim acum aici” continuă tânărul antreprenor.

Finanţarea obţinută s-a dovedit a fi factorul esenţial care a dus ideea de la stadiul de plan la statutul de business. „Această finanţare reprezenta singura varianta prin care am fi putut pune WASHescu pe picioare. Probabil că dacă nu am fi avut oportunitatea Start Me Up, am fi lăsat ideea în stadiu de proiect de viitor şi ne-am fi concentrat pe alt business care nu ar fi necesitat o finanţare atât de consistentă, în timp ce am fi continuat să ne căutăm investitor pentru WASHescu”, spune Lucian pragmatic, gândindu-se la opţiunile pe care le-ar fi avut în lipsa finanţării. În plus, Lucian este bucuros că are simpla oportunitate de a lucra alături de Cristina Bâtlan, o persoană cu o experienţă remarcabilă, fără de care nu ar fi reuşit să pornească la drum.

Deşi în general se recomandă să nu îmbini prietenia cu business-ul, Lucian crede că în cazul său şi al lui Vlad lucrurile au funcţionat de minune astfel. Cei doi tineri au deja experienţa unei afaceri anterioare, pornite de la zero, în care şi-au dat seama că au abilităţi complementare şi lucrează excelent împreună. Lucian este responsabil de comunicare şi partea creativă a activităţilor, în timp ce Vlad este o personă practică, ce tinde să eficientizeze toate demersurile lor. „O mare parte din ideile noastre pleacă de la mine dar devin idei bune abia după ce le modifică Vlad”, mărturiseşte tânărul.

Cei doi tineri lucrează împreună în acest moment pentru definitivarea conceptului de business şi lansarea WASHescu. „WASHescu oferă avantaje superioare oricărei alte soluţii în materie de spălat haine. Suntem foarte aproape de clienţii noştri, toată procedura durează maxim o oră, hainele sunt preluate uscate şi gata de purtat iar totul se realizează la un cost sub cel de la o curăţătorie clasică dintr-un mall. Pe langă asta, clienţii noştri îşi pot petrece timpul într-un spaţiu diferit, unic şi în care se pot întreprinde diferite alte activităţi secundare cât timp hainele sunt la spălat”, ne explică Lucian avantajele competitive care îi diferenţiază de concurenţă.

Lucian este conştient că alegerea de a fi antreprenor aduce responsabilităţi importante şi consideră că abordarea de a căuta recompense materiale cu orice preţ într-o afacere este una complet greşită şi sortită eşecului.Motivaţia sa vine din faptul că îi place ceea ce face şi pune preţ mai mult pe satisfacţia de a putea lucra cu plăcere decât pe rezultatele financiare.

„Îmi place foarte mult ideea de afaceri şi zona de dezvoltare de business şi, în acelaşi timp, îmi place să construiesc lucruri de la zero la care să mă pot uita mai târziu şi sa mă pot mândri”, ne explică Lucian. Are foarte multe idei care cu siguranţă îl vor duce către noi şi noi provocări şi, după cum însuşi afirmă, „acesta este doar începutul”.

Povestea lor poate fi povestea ta. Inscrie-te acum la cea de a treia editie a scolii de antreprenoriat Start Me Up si invata de la cei mai buni cum poti sa iti transformi ideea intr-o afacere de succes!

Acest articol a fost publicat in numarul aniversar al revistei Akcees din februarie 2014.

Newsletter